in

“Takkan lah hari-hari nak makan nasi bujang kan?” – Student Uni Kena Bash Sebab Complain Parent Bagi RM 2000 Sebulan Tak Cukup!

Pelajar

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Jadi student uni ni memang satu fasa yang diri kita betul-betul diuji, majoriti akan jauh daripada keluarga, kena hadap assignment yang bertimbun.



Tapi, satu masalah besar yang mereka kena struggle ada masalah kekurangan duit! Makan Maggi dan biskut Hup Seng memang tak lekang dalam stok simpanan supaya tidak perlu ikat perut selepas berbelanja untuk keperluan pelajaran nanti.

Namun, tak bukan semua macam tu, ada je yang hidup mereka sennang, cuma confession daripada salah seorang pelajar ini telah mengundang kecaman orang ramai.

Taylors1

Katanya dia terkejut macam mana rakan mereka yang dapat elaun ‘hanya’ RM 700 boleh survive tetapi dia yang dapat RM 2,000 masih rasa tak cukup dan dia sekarang tengah minta ibu bapanya untuk tambahkan lagi sebanyak RM3,000.

Takkan lah hari-hari nak makan nasi bujang kan?”

Dia juga ada minta rakan-rakan daripada satu Group FB ini untuk memberikan tips dalam bijak berbelanja kerana duitnya selalu habis masa hujung bulan. Bagaimanapun permintaannya itu ‘makan diri’ apabila kena kecam teruk oleh netizen.

Taylo Taylo2

Disebabkan kecaman itu, pelajar tersebut sekali lagi muat naik perkongsian dengan menyenaraikan segala pembiayaan yang dia perlu tanggung.

Taylo4

Namun begitu, dia dikecam lagi dengan cara dia belanjakan duitnya.

Taylo5 Taylors6

Disebabkan kecaman demi kecaman yang diterima, pelajar itu akhirnya meminta orang lain untuk berhenti melakukan perkara itu kepada dirinya dan menyifatkan tindakan mereka itu seperti buli siber.

Taylors7

Aduhai, admin dulu seminggu RM 100, bila minta lebih sikit dapat RM200 tu rasa bersyuku sangat, lebih dari seminggu pula tu.

 

Baca : “Taknak mati ramai lagi ke?” – Pelajar Mulut Celupar ‘Minta’ Ramai Mati Akibat Covid-19 Sebab Taknak Sekolah Dibuka

Pelajarpkp

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.