in

“Tak payah berdiri kalau dah penuh”- Bas Ini Sediakan Tempat Duduk Ekstra Untuk Penumpang

Tempat Duduk

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pernah tak korang nak naik bas tapi tak dapat sebab bas tu dah penuh dengan penumpang lain? Kalau dapat naik pun terpaksa berdiri sebab tempat duduk semuanya telah diduduki oleh orang lain yang naik lebih awal daripada kita.


Namun, penumpang bas ini pula tak perlu berdiri meskipun bas terbabit telah penuh kerana bas ini ada menyediakan tempat duduk tambahan buat para penumpangnya.

Tempat duduk tambahan itu telah dikongsikan di platform X oleh pengguna media sosial yang dikenali sebagai Heraloebss dan kini telah menjadi perhatian ramai sehingga meraih 1.6 juta tontonan daripada warganet yang rata-ratanya kagum dengan rekaan dalaman bas berkenaan.

Artikel Berkaitan: Netizen Jepun Kesal Rakyat Malaysia Suka Hati ‘Double Park’, Viral Sampai Masuk Berita

Artikel Berkaitan: “Valet parking”- Pensyarah Dipuji Ramai, Benarkan Pelajar Letak Basikal Dalam Kelas Sebab Risau Dicuri

Difahamkan, bas tersebut merupakan sebuah bas di negara Jepun.

Dalam video yang berdurasi selama 31 saat itu, dapat dilihat penumpang yang menaiki bas setelah semua tempat duduk biasa penuh masih dapat duduk di tempat duduk tambahan itu.

Tempat Duduk

Tempat duduk tambahan itu rupanya merupakan tempat duduk yang boleh dilipat apabila tidak digunakan.

Apabila ada penumpang yang nak duduk, ia boleh ditarik keluar dan menariknya lagi, ia juga lengkap dengan tempat untuk bersandar dan tali pinggang keledar.

Tempat Duduk

Jadi, keselamatan semua penumpang lebih terjamin dengan ciri-ciri tersebut.

Tak payah la berdiri sampai lenguh kaki kalau naik bas ni walaupun tempat duduk biasanya dah diduduki oleh orang lain. Harapnya dekat Malaysia pun ada juga la kan bas macam ni.

Sumber: X @Heraloebss

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.