“Student Meninggal Sebab Tak Cukup Tidur Dan Stress”- Pensyarah Bersuara Lepas Pelajar Complain Jadual Padat

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sekarang ni banyak betul kes orang bunuh diri, ramai juga yang kata disebabkan terlampau stress yang buat mereka ni rasa jalan terakhir ialah dengan membunuh diri.

Ok bagaimana pula dengan kes bunuh diri sebab stress belajar? Apa pendapat korang admin tahu isu ni ada benda yang kita boleh setuju dan ada yang tidak. Sebab setiap tekanan yang manusia alami ni lain-lain, kita tak tahu selagi kita tak ada ditempat mereka. Even bagi kita benda tu nampak macam eleh kecik je, tapi mungkin bagi orang lain tu sesuatu yang besar dan tekanan pada mereka.

Jadual padat sampai tak ada waktu rehat

Hari tu ada viral di twitter dengan kepadatan jadual semester sebuah IPTA, dan dalam jadual tu nampak sangat padat sampai tak ada waktu rehat pun. So terpanggilah seorang pensyarah yang menyuarakan tentang tweet berkenaan.


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter

Pelajar hanya tahu nak complain

Apa yang disuarakan pensyarah ni pun ada betulnya. Mungkin sesetengah pelajar tu memang dah tahap pemalas tahu nak complain je dan mungkin ada pelajar juga yang memang betul-betul tertekan dengan kepadatan jadual kelas sampai makan pun tak sempat. Tapi apa pun pelajar kena bijak manage time and begitu juga pihak lagi satu kena sentiasa ambil tahu dan alert dengan setiap pelajar dalam kelas.


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter

Ini pula kata netizen… Soal depression ni memang bukan perkara yang boleh dibuat main. Masa zaman belajar ke, kerja ke, semuanya berbeza. Sekarang pun dah banyak organisasi yang ditubuhkan untuk bantu orang yang mengalami depression ni. Selebihnya bergantung pada diri kita sendiri.

So cuba comment sikit pasal ni, admin nak tahu juga apa pendapat korang?

Baca: Jennifer Pan: Stress Hidup Dikawal Ibu Bapa, Gadis Upah Boyfriend Bunuh Parents Sendiri

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fadilah Ismail

Seorang yang ‘Ambivert’ dan terlebih Ektrovert.