“Siapa suruh bodoh sangat?” – Pelawak Terharu Dengan Kebaikan Orang Melayu Tapi Kena Kecam Sebab…

Baru-baru ini, bila isu Zakir Naik dikatakan suruh ‘tetamu lama’ pulang ke negara mereka kecoh, kita dapat saksikan semua bangsa mula bersatu-padu menyangkal statement tersebut.

Seorang pelawak, Dr. Jason Leong, meluahkan rasa terharu di Twitter bila dia melihat ramai orang Melayu Islam mengatakan yang bangsa lain bukan tetamu, tapi keluarga.

Setiap kali Melayu Muslim cakap, “Mereka bukan tetamu tapi keluarga saya”, saya rasa sebak. Terima kasih.

Ekoran dari tweet Jason ini, tiba-tiba ramai pulak netizen yang menghentam dia. Sampai ada yang mengeluarkan kata-kata yang tak sedap didengar. Dah kenapa pulak?

Rupa-rupanya, ramai orang salah tafsir perkataan “lump in my throat” ni. Dorang ingatkan pelawak ni kata dia nak termuntah bila dengar orang cakap macam tuAduh, kenapalah tak google dulu sebelum serang?

Kerana ramai netizen yang salah sangka dengan tweet ini, Jason telah mengeluarkan satu lagi tweet merupakan penjelasan kepada tweet dia sebelum ini.

Saya cuba jadi ikhlas nak raikan Melayu Muslim yang sokong kitaorang. Malangnya saya kena serang kerana ramai sangka “lump in my throat” adalah satu hinaan.”

Alamak, tak pasal-pasal je dia kena kecam, padahal niat dia baik. Kenapa susah sangat kita ni nak hidup dalam harmoni. Kan Islam pun ajar kita untuk hormat menghormati.

 

Baca: “Saya dah tak boleh tahan lagi” – Pelajar Malaysia Di Universiti Utah Bunuh Diri Lepas Depress Dibuli Pelajar Kulit Putih

Ditulis oleh Nadia Ghafar

Pendengar setia Willie Nelson