in

“Sek kito nih” – [VIDEO] Peniaga Di Madinah Fasih Cakap Loghat Kelantan Buat Netizen Terkejut

2Kelate

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.Sebagai individu yang mempunyai loghat pertuturan tertentu, kita mesti kagum dengan orang yang bukan berasal dari sesuatu tempat untuk fasih bercakap loghat tertentu, terutamanya loghat kelantan.

Contohnya, kalau macam min orang utara, tiba-tiba ada kawan dari Borneo boleh cakap loghat utara dengan nahu yang betul, min pun terkejut.

Begitulah yang berlaku dalam video yang min nak share dengan korang harini. Satu video peniaga di Madinah, Arab Saudi dengan selamba bertutur dalam loghat Kelantan telah membuatkan netizen terkejut. Kalau korang tak percaya, korang boleh tengok video @jllmisai kat bawah ni.

 

Sek kito nihh!

Min sekali dengar terkejut juga dengan cara pertuturan warga asing ni. Macam susah nak percaya, mungkin ada siapa yang pernah ajar dia. Siap sebut “harga pecoh palo” tu paling tak tahan sekali.

Screenshot 182Peniaga ni ada lah iras-iras sikit dengan orang Kelantan. Tapi yang keturunan mata biru ni susah nak jumpa dekat Kelantan tau sebenarnya. Nasi kerabu je warna biru. 

Screenshot 183Term ni min selalu dengar. Sebab tu kalau nak makan kedai tomyam, kena bawa kawan dari Kelantan. Selalunya akan dapat murah sikit kalau minta dia yang bayarkan. 

Screenshot 185Kelantan mendoniaa. Hebat betul sampai orang luar pun pandai cakap loghat Kelantan untuk berniaga. 

Screenshot 184Yang ni min setuju. Biasanya peniaga dekat Tanah Suci ni boleh macam-macam bahasa. Dia nampak orang dari negara tu, dia cakap ikut bahasa negara tu. Memang power peniaga kat sana. 

Baca: “Bila rakam baru takut” – Individu Dakwa Peniaga Di Madinah Paksa Beli Barang & Rampas Duit

Screenshot 179

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.