in

“Satu show pun dah ribu riban, tak pandai berjimat ke?” – Netizen Kritik Artis Malaysia Mohon Bantuan Kerajaan, Selebriti Korea Siap Derma Berjuta-Juta!

Korea Vs Msia

Tomok telah meluahkan di Instagram dan berpendapat artis juga sepatutnya diberikan bantuan dari kerajaan dalam situasi sebegini. Kenyataan Tomok juga mendapat sokongan beberapa rakan artis dan Black sendiri berkata lanjutan PKP hingga 14 April menjejaskan ‘periuk nasi’ penggiat seni tanah air.

View this post on Instagram

assalamualaikum semua..saya di sini terdetik untuk memberikan sedikit pandangan saya berkenaan isu ‘Artis Perlu Bantuan Kerajaan’ . seperti mana yang kita tahu sekarang,negara kita berada di dalam satu situasi di mana semua golongan terkesan dengan wabak Covid – 19 ini . golongan anak seni juga tidak terkecuali daripada menerima tamparan hebat ini di mana segala aktiviti seni kami tidak kira penyanyi,pelakon,pemuzik,krew penerbitan,produksi drama atau filem semuanya terjejas,ditunda atau terpaksa di batalkan . ianya memberikan impak yang besar pada mereka..di mana kebanyakan anak seni dan penggiat seni ini menjadikan bidang ini sebagai sumber pendapatan mereka . begitu juga dengan artis-artis senior tanahair yang kurang bernasib baik semoga pihak berwajib dapat membantu lagenda-lagenda kita ini . dengan pandangan saya ini,saya harap pihak kerajaan tidak terlepas pandang pada anak-anak seni dan penggiat seni . no one will be left behind . tomok

A post shared by Tomok (@tomokofficial) on

Melalui ruangan komen, Black berkata golongan selebriti banyak membantu negara justeru berharap agar diberikan pertolongan supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Ramai pandang remeh ingat kita banyak duit, walhal kita pun kais pagi makan pagi. Tapi apa yang penting kita utamakan kepada mereka/selebriti yang lebih memerlukan.”

Image From Ios 7

Menurut Berita Harian, Black akui ada menyimpan namun situasi ini tetap menjejaskan pendapat mereka memandangkan banyak aktiviti seni telah dibatal atau ditunda.

Kami juga perlu membayar bil dan menanggung perbelanjaan harian. Memang apa yang dipaparkan di media sosial tampak seperti kami berduit. Namun, apabila dalam situasi begini, kami tiada kerja untuk beroleh pendapatan.”

“Persembahan dan aktiviti seni semua dibatalkan atau ditunda. Seperti saya, pada bulan ini sahaja, program televisyen (TV), konsert dan pelbagai lagi, semuanya ditangguhkan. Selagi semua itu ditunda, kami tiada pendapatan.”

Disebabkan itu, netizen terus mengkritik golongan artis yang berharap agar diberikan bantuan oleh kerajaan dan membandingkan mereka dengan selebriti di Korea.

Ramai artis Korea menyumbangkan duit untuk membantu menangani Covid-19 di negara mereka. Lee Min Ho sebagai contoh, telah mendermakan sebanyak 350 juta Won. Ada juga yang tidak mengenakan caj sewa rumah kepada penyewa masing-masing.

Ramai yang tidak bersetuju dengan mereka kerana rata-ratanya dilihat bergaya dengan kenderaan mewah dan bercuti ke luar negara. Mereka juga berkata, di saat sebegini seharusnya kita lebih memikirkan dan mementingkan golongan B40 atau peniaga kecil-kecilan.

Komen

Baca komen-komen netizen tentang isu ini di sini.

Apa pendapat korang?

Baca: [TERKINI] Kerajaan Beri Elaun Khas Pada Frontliner & Peruntukan Khas Untuk Rakyat

Muhyiddin Yassin Fb 270320 5

Sumber: Instagram
Sumber: Twitter