in ,

“Rumah cikgu dah jadi studio TV3” – Netizen ‘Salute’ Tengok ‘Effort’ Cikgu Buat Greenscreen Untuk Mengajar ‘Dari Jauh’

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Adalah tanggungjawab untuk seorang guru memastikan agar sesi pembelajaran sentiasa berjalan lancar sewaktu PKP akibat wabak Covid-19 ini.


Dengan pembelajaran dari jauh agak sedikit sukar untuk para guru melakukan tugasan bagi memastikan pelajar faham dengan apa yang cuba disampaikan.

Cukup kagum melihat effort Cikgu Siti Faridah sanggup set up greenscreen dekat rumah supaya dapat mengajar murid-murid ‘dari jauh’.

 

Agak2 kalau PKP FASA seterusnya rumah cikgu dah jadi studio tv3 agaknyaa..”

Guru yang mengajar dalam mata pelajaran Kimia dan Sains ini jadi viral sejak Jumaat lepas apabila video mengajar telah meraih 5.5K jumlah retweets di Twitter.

Dia menggunkan skrin hijau untuk membentangkan silibus pembelajarannya, ada netizen yang sampai nak belajar balik bila lihat cara cool Cikgu Siti ni.

Bagaimanapun, apabila ia dikongsikan di media sosial sudah semestinya ada sahaja netizen yang cuba ‘gali’ aspek-aspek lain untuk mengkritik dan memberikan komen.

Dikatakan latar belakang yang nampak old school dan tak lawa malah disarankan untuk guna background yang lebih nampak ceria dan selaras dengan abad ke 21 ini.

Tapi bagi admin ni dia baru nak testing dan first time buat macam ni. Jadi boleh lah kan lagi pun nak mengajar bukannya nak buat program tv ye dak?

Tambah Cikgu Siti, dia hanya menggunakan kain biasa sahaja bersama kamera dan spotlight. Tengok ni sampai ada yang nak ikut cara dia ni untuk buat presentation.

 

“Cikgu pakai kain hijau 2 meter ja dik.. guna apa ada ja time pkp ni”

Ada juga yang dah cuba ikut caranya bagaimanapun rata-rata netizen begitu terpukau melihat effort cikgu ini dlaam menyampaikan pembelajaran kepada murid-muridnya.

 

Murid tak reti bersyukur tak tahu lah nak cakap apa – Netizen

Bagusnya tengok cara dan effort dia PKP ni dapat tengok makin ramai orang Malaysia yang kreatif ni.

Kes terbaru Covid-19 sekarang dah 2 angka harap dapat lah kekalkan dan doa-doa ia makin berkurang. Bukan sahaja dapat habiskan PKP tapi agar negara kita pulih daripada Covid-19 dan dapat lah kita jalani kehidupan seperti sedia kala tanpa sebarang ancaman.

 

Baca :  “Korang nak tunggu Lockdown ke!” – [Video] Doktor ‘Sekolahkan’ Netizen Johor Yang Degil Ingkar Arahan PKP

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.