in ,

“Rasa nak nangis” – Kanak-kanak ini Ditambat Tali Untuk Jadi ‘Mata’ Ibu dan Ayahnya Buat Netizen Terharu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Beruntungnya kalau dapat anak-anak yang baik. Anak-anak tu kan cerminan ibu bapa. Selalunya kita tengok ibu bapa yang menjadi panduan untuk anak-anak.


Namun, kali ini di Filipina, seorang kanak-kanak ni rela membiarkan dirinya ditambat pada badan ibu dan bapanya supaya dapat menjadi mata kepada kedua-duanya yang mempunyai masalah penglihatan, lapor Cebu Daily News.

Kanak-kanak ini dan keluarganya telah tular setelah gambar mereka ni dikongsi hampir dua ratus kali di Facebook Cebu Daily News.

Gambar sekeluarga ini telah diambil oleh seorang pelaut yang sedang bercuti di bandar Cebu, John Cuenca Alterado yang secara kebetulan sedang memandu melalui kawasan itu.

Dekat ruangan komen di Facebook, ramai netizen Filipina yang kata mereka terharu dengan kesungguhan kanak-kanak itu untuk menunjukkan jalan pada ibu dan ayahnya. Korang pun kena contohilah adik ni dengan berbakti kat ibu bapa jugak. 

Malah ada netizen yang menangis  tengok kebaikan anak kecil tu terhadap ibu dan ayah dia. Yang lain pula kata inilah perbuatan yang menunjukkan cinta sejati.

Lagi menyentuh perasaan bila kanak-kanak tu masih boleh tersenyum dalam keadaan keluarga mereka yang susah. Comel je bila dia senyum!

Menurut Alterado lagi, dia dimaklumkan bahawa kanak-kanak tu dengan keluarga bukan penduduk asal bandar Cebu sebab ada yang mengatakan bahawa mereka tinggal di kawasan pergunungan.

Namun, identiti sekeluarga ni masih lagi tidak dapat dipastikan oleh mana-mana pihak.

Comel je adik tu tunjukkan jalan kat mak ayah dia. Admin doakan semoga mereka berada dalam keadaan baik walau kat mana pun mereka berada.

Baca: “Citra anak solehah” – Netizen Tersentuh Lihat Anak Syurga Erma Fatima Hadiahkan Diari Bertulis Doa Khas Buat Ibunya 

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.