in

Rangkaian Pawagam Ketiga Terbesar Malaysia, MBO Cinemas Bakal Tutup?

4Mbo

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Rangkaian pawagan ketiga terbesar Malaysia, MBO Cinemas bakal ditutup akibat terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda dunia. Menurut laporan New Strait Times, MBO Cinemas bakal ditutup kerana faktor kewangan yang kian merosot akibat pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) awal tahun ini.Screenshot 2020 10 17 At 1.30.13 Pm

Berita tersebut dilaporkan The Edge Markets semalam dimana terdapat hasrat dan notis untuk menjalankan proses pencairan aset milik syarikat MCAT Box Office Sdn. Bhd. atau lebih dikenali dengan MBO Cinemas

Proses ini akan melibatkan penutupan syarikat tersebut dimana mereka terpaksa menjual aset untuk membuat pembayaran kepada pemiutang.

Pada Selasa lalu, MBO Cinemas melalui akaun Twitter mereka @mbocinemas mengumumkan penutupan beberapa cawangan mereka sehingga tarikh yang tidak diumumkan.

Screenshot 2020 10 17 At 1.38.48 Pm Screenshot 2020 10 17 At 1.38.59 Pm

Menurut CEO MBO Cinemas, syarikat berkenaan mengalami penurunan jualan sebanyak 55 peratus pada 3 bulan pertama PKP tatkala negara kita dilanda pandemik Covid-19 dan tiada sebarang jualan tiket sepanjang tempoh PKP.

Maklumat lanjut tentang spekulasi dan dakwaan penutupan pawagam ini masih belum dijawab oleh pihak pengurusan syarikat tersebut.

 

Baca: Wow! ‘Drive-In Cenima’ Diluluskan Kerajaan Tapi Perlu Patuh Kepada SOP Disediakan

Screenshot 2020 10 17 At 1.49.13 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.