Rakyat Singapura Tak Puas Hati IKEA Bagi Cuti Mengundi Untuk Rakyat Malaysia

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:



PRU14 dah makin dekat guys! Korang dah ready belum? Sejak diumumkan pilihan raya jatuh pada hari Rabu, banyak company yang menunjukkan rasa tanggungjawab dengan memberikan extra cuti kepada pekerja mereka pulang ke kampung halaman untuk mengundi.

Untuk pengetahuan korang, rakyat Malaysia yang ada kat negara lain boleh buat undi secara pos. Tapi dah diumumkan yang rakyat Malaysia di Selatan Thailand, Singapura, Brunei dan Kalimantan, Indonesia tak boleh mengundi secara pos dan perlu pulang ke tanah air untuk mengundi.

So, IKEA Singapura dah bagi cuti kepada pekerja warganegara Malaysia yang kesemuanya kira-kira 80 orang untuk pulang mengundi. Mereka juga bagitau kepada pekerja kalau nak ambil extra cuti, boleh apply annual leave.

Sumber: Blog

 

Rakyat Singapura Tak Puas Hati Sebab Tak Diberi Cuti

Tapi rupa-rupanya rakyat Singapura tak puas hati dengan hari cuti yang diberikan kepada rakyat Malaysia oleh company dorang melalui forum sebab katanya tak adil untuk pekerja Singapore.

Basically, kebanyakan mereka tak puas hati sebab:

  1. Tak adil pekerja dari Malaysia dapat cuti dan pekerja Singapura langsung tak dapat
  2. Tak adil bila pekerja Singapura kena cover untuk pekerja Malaysia yang dapat cuti untuk mengundi
Sumber: Forum

 

Penulis forum hantar e-mail kepada Kementerian Tenaga Manusia dan PM Lee Hsien Loong

So, orang tu bukan setakat komplen dekat forum semata-mata tapi siap hantar e-mail kepada Kementerian Tenaga Manusia atau Ministry of Manpower (MOM) dan kepada PM mereka iaitu Lee Hsien Loong.

Sumber: Forum
Sumber: Forum

“Daripada pemahaman saya, rakyat Singapura tak dapat cuti bergaji seperti pekerja dari Malaysia. Ini dikira diskriminasi kepada rakyat kita! Semua rakyat Singapura sepatutnya dapat benefit yang sama seperti rakyat lain!”

Ramai yang bersetuju dengan apa yang disampaikan oleh penulis forum ini dan ada juga yang tak puas hati sebab kena cover pekerja dari Malaysia yang diberi cuti pada hari tersebut.

Sumber: Forum
Sumber: Forum
Sumber: Forum

Tapi nasib baik juga ada yang bijak dalam handle situasi ini dengan mengatakan ia merupakan perkara biasa yang company kena buat untuk membenarkan pekerja mereka menjalankan tugas sebagai seorang rakyat negara mereka.

Sumber: Forum

Rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura diberi cuti khas sebab kena balik mengundi . Kenapa ye cuti yang satu hari tu dijadikan isu yang besar? Apa pendapat korang?

Baca: Majikan Singapura Sanggup Tutup Kedai dan Tanggung Kerugian Asalkan Pekerja Dapat Pulang Mengundi PRU14

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:

Written by Amalina Zainal

Seorang yang optimis dan teliti serta berkemahiran dalam berkomunikasi; boleh bekerja dalam pasukan, berfikiran terbuka dan seorang yang menepati masa.