Perempuan Memang PALING PANTANG Dengan 5 Situasi Ni. No 3 Confirm Semua Setuju!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Bak kata orang, jadi perempuan ni memang complicated. Bukan setakat kena dengar pantang larang nenek moyang tapi kaum wanita sendiri ada hal-hal yang ‘pantang’ untuk dorang. Untuk lebih faham apa maksud admin ni, jom kita rungkai selanjutnya.

Sebagai perempuan, korang (termasuk admin) mesti PANTANG dengan 5 situasi ni:

(Disclaimer: Artikel ini tak merujuk kepada SEMUA kaum wanita tetapi kebanyakannya saja)

 

1. PANTANG tengok perempuan muka flawless

Sumber : Google Image

Tak semua tapi ramai je perempuan makan hati bila tengok kulit orang lain yang lebih flawless. Berangan nak ada kulit muka macam dia, lebih-lebih lagi kalau tengok orang tu tak payah pakai make up tebal-tebal untuk tutup segala cela kat muka.

Biasanya orang-orang yang insecure macam admin ni jenis kulit yang senang sangat naik jerawat, pantang makan makanan yang berminyak, kacang, seafood lebih sikit terus naik jerawat.

 

 2. PANTANG orang tegur muka kita

“Eh kenapa eye bag you macam teruk sangat?”

“Kenapa macam oily sangat muka you?”

“Besar jugak eh jerawat dekat dahi you tu?”

Pfffttt! Yang ni perempuan cukup pantang bila orang tegur macam ni. Kalau boleh segala cacat cela dia nak tegur. Ni dah dikira face shaming jugak tau! Sebab tu lah ramai yang jadi low self esteem nak berdepan dengan orang lain.

 

3. PANTANG tengok kedai mekap ada SALE

INI MEMANG SEMUA PEREMPUAN PANTANG TENGOK! Siapa je tak suka sale weh habaq maiiii…. Boleh naik gila apatah lagi kalau barang mekap yang branded mahal-mahal tu.

Yela, sebagai rakyat marhaen ni bukan selalu dapat shopping. Lagi-lagi benda yang kita nak tu agak pricey so bila tengah sale memang peluang besar untuk kita belilah kan, betul tak? Who’s with me?

Sumber : Google Image

 

4. PANTANG bila ada mulut puaka cakap pasal saiz badan

Menegur tu ada caranya, biarlah berhemah dan tidak mengaibkan. Masih ramai yang tak ambil serious tentang isu body shaming terutamanya secara online, di media sosial.  Actually, benda ni buat tuan empunya badan low self esteem tau.

Gambar hiasan

Ada yang jenis tegur straight forward, ada pula jenis berkias contohnya macam,

Wow, makin sihat nampak? Bahagia ke?

Lepas tu bila orang yang ditegur saiz badan cakap dia terasa atau pun dia ‘sound’ balik, mereka pula yang akan dilabel ‘tak chill’, ‘tak rilek’ atau pun alasan yang selalu diguna ‘ala saja je gurau’.

 

5. PANTANG tengok muka ‘break out’

Perempuan mana je yang taknak muka halus, mulus? Semua impikan kulit yang flawless dan sihat kan? Kalau yang jenis particular tentang kulit muka, mesti dorang akan stress bila muka naik jerawat dan ‘break out’. Siapa macam ni?

Gambar hiasan

Sebenarnya korang tahu tak salah satu punca muka ‘break out’ tu adalah disebabkan skin barrier yang rosak? Skin barrier ni perlu dijaga dan caranya adalah dengan memastikan muka kita mendapat hydration secukupnya. Macam mana nak dapat hydration yang cukup?

Dengan menggunakan produk penjagaan muka yang ada key ingredient untuk elak kulit muka dry iaitu ceramide. Kalau kita guna produk yang mengandungi ceramide, lapisan kulit kita akan terjaga dan juga dapat increase hydration.

“Bayangkan ceramide tu simen and kulit kita batu bata. Simen tu akan membantu pegang batu bata tu supaya kukuh, and ada lapisan perlindungan (skin barrier) daripada hilang kelembapan, kotoran and environment luaran.”

– Iman Abdul Rahim, 27

Kalau korang geram bila kulit muka ‘buat hal’, takyah risau dah sebab Mamonde Ceramide Line boleh jadi penyelamat! Yang penting, produk ni disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Good news! Watsons akan mengadakan promosi istimewa dari 25 hingga 31 Oktober ini dan korang boleh dapat diskaun sebanyak 10% bagi produk Mamonde Ceramide Line!

Lagi best, kalau korang ada Watsons member card, enjoy extra 10% discount untuk Mamonde Ceramide Emulsion dan extra 5% discount untuk Ceramide Skin Softener dan Ceramide cream. Untuk maklumat lanjut, boleh klik sini.

So, tunggu apa lagi? Kalau nak skin barrier terjaga, kulit cukup hydration dan elak muka ‘break out’ pergi dapatkan Mamonde Ceramide Line ni cepat!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!