in

“Org lokal pun x buat gini” – Netizen Puji Tindakan Mat Saleh Bawa Anak Kutip Sampah

Page Mat Saleh

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.Korang rajin tak untuk gotong-royong bersihkan kawasan terdekat dengan rumah korang bila ada waktu free?

Memang tak dapat dinafikan, aktiviti bergotong-royong memerlukan semangat dan juga kerajinan yang tinggi untuk dilaksanakan. Ini kerana, kerja-kerja gotong-royong boleh dikatakan berlipat ganda tugasnya berbanding kerja mengemas di rumah.

Namun, viral di media sosial baru-baru ini tentang video yang dikongsikan di TikTok melalui akaun @mdroslin yang merakam aksi seorang wanita Mat Saleh bersama dua orang anaknya mengutip sampah di satu kawasan yang dipercayai berada di Singapura.

Perbuatan wanita dan anak-anaknya itu meraih pelbagai reaksi netizen tempatan kerana mereka dilihatkan begitu bersahaja mengutip sampah dan boleh dikatakan yang mereka sudah biasa melakukan aktiviti tersebut.

“Anak-anak dia tak rasa geli pun untuk kutip sampah. Mesti dah biasa buat macamni” – Netizen di bahagian komen

The real ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’

Bukan itu sahaja, didikan yang ditunjukkan oleh wanita Mat Saleh sebagai seorang ibu itu turut mendapat pujian kerana berjaya mengajar anak-anaknya melakukan perkara yang jarang untuk dilakukan oleh orang lain.

Anak-anak kepada wanita tersebut juga dilihatkan tidak teragak-agak untuk melakukan sesuatu aktiviti yang dianggap kotor oleh sesetengah orang membuktikan bahawa mereka telah dididik sejak kecil lagi.

Mat Saleh Full

Video tersebut kini telah mendapat lebih dari 100 ribu views dan 10 ribu likes di TikTok. Malah, video tersebut telahpun dikongsikan di Facebook dan juga Twitter. Ramai yang turut kagum kerana menunjukkan contoh yang baik supaya menjadi teladan kepada orang ramai.

Bagusnya dia jaga kebersihan. Min dari tadi asyik ulang je video ni sebab seronok tengok dia dengan anak-anak dia…

Baca: “She’s so cute!” – Ramai Terpesona Tengok Anak Perempuan Viktor Axelsen Berbaju Kebaya

Untitled 2 10

Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.