in

“Oh macam tu ke” – Proses Mudah Pembenihan Awan Buat Netizen Teruja

1Benih

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Hampir seluruh negara mengalami jerebu yang berpunca daripada asap pembakaran dari negara jiran. Kerajaan menasihatkan orang ramai untuk mengurangkan aktiviti luar rumah dan sentiasa mengenakan penutup muka ketika keluar rumah.



Pihak kerajaan juga berusaha untuk melakukan pembenihan awan yang akan menyebabkan hujan dan membersihkan udara sekitar.

Tapi apa tu pembenihan awan? Haa ni kami nak share apa itu pembenihan awan yang disampaikan oleh Komik Afiq & Nazry di akaun Facebook mereka. Cuba korang tengok dekat bawah ni.

Screen Shot 2019 09 21 At 11.46.01 Am70788358 2459012894182244 4937252742851723264 N

 

Pembenihan Awan

Proses pembenihan awan ni sebenarnya mudah je. Guna sikit je bahan dia. Tapi yang buat susah tu nak cari awan yang sesuai dan kena naik flight lah.

70396461 2459012977515569 1686578642903105536 NNi awan yang susah nak cari tu. Memang ada potensi untuk buat awan ribut tapi tak semua awan boleh buat. 

70496431 2459013057515561 978101204489863168 NSenang je bahan dia guna. Admin ingat dia guna bahan kimia apa-apa. Rupanya garan dengan air je. 71253268 2459013134182220 6816761982411079680 NBukan senang nak naik pesawat TUDM. Jadi garam pun dapat naik weh. 69909225 2459013200848880 1785385503713918976 NLepas tu kita berdoa supaya hujan turun dan bersihkan udara dari jerebu. 

Screen Shot 2019 09 21 At 11.48.02 AmAdmin pun baru tahu semudah tu je nak buat benih awan. 

 

Baca: “Akan isytihar darurat ke” – [TERKINI] Bacaan IPU Sri Aman Naik Mendadak, Catat 420 Sehingga Pagi Ini 

Screen Shot 2019 09 21 At 12.08.13 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.