in

“Oh macam tu ke” – Proses Mudah Pembenihan Awan Buat Netizen Teruja

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Hampir seluruh negara mengalami jerebu yang berpunca daripada asap pembakaran dari negara jiran. Kerajaan menasihatkan orang ramai untuk mengurangkan aktiviti luar rumah dan sentiasa mengenakan penutup muka ketika keluar rumah.


Pihak kerajaan juga berusaha untuk melakukan pembenihan awan yang akan menyebabkan hujan dan membersihkan udara sekitar.

Tapi apa tu pembenihan awan? Haa ni kami nak share apa itu pembenihan awan yang disampaikan oleh Komik Afiq & Nazry di akaun Facebook mereka. Cuba korang tengok dekat bawah ni.

 

Pembenihan Awan

Proses pembenihan awan ni sebenarnya mudah je. Guna sikit je bahan dia. Tapi yang buat susah tu nak cari awan yang sesuai dan kena naik flight lah.

Ni awan yang susah nak cari tu. Memang ada potensi untuk buat awan ribut tapi tak semua awan boleh buat. 

Senang je bahan dia guna. Admin ingat dia guna bahan kimia apa-apa. Rupanya garan dengan air je. Bukan senang nak naik pesawat TUDM. Jadi garam pun dapat naik weh. Lepas tu kita berdoa supaya hujan turun dan bersihkan udara dari jerebu. 

Admin pun baru tahu semudah tu je nak buat benih awan. 

 

Baca: “Akan isytihar darurat ke” – [TERKINI] Bacaan IPU Sri Aman Naik Mendadak, Catat 420 Sehingga Pagi Ini 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.