Lelaki Kongsi Cara Buat Hand Sanitizer Sendiri, Senang Je Rupanya!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Lately ni memang susah betul nak dapatkan cecair pembasmi kuman (hand sanitizer) kan? Hampir kebanyakannya sedang kehabisan stok, dan kalau ada pun — harganya agak mencekik darah daripada kebiasaan.

Kalau tengok di platform jualan dalam talian pun situasinya serupa. Dulu harga sebotol hand sanitizer bersaiz besar mungkin cuma dalam lingkungan RM20 tapi sekarang harganya meningkat dua kali ganda!

Nak buat macam mana, demand tengah tinggi sekarang.

Apa pun, korang tak perlu panik sampai berebut nak borong semua stock hand sanitizer yang ada di farmasi sebab cara untuk hasilkan cecair itu sangatlah mudah!

Menyedari situasi yang sedang terjadi ketika ini, seorang pengguna Twitter ada berkongsi ‘resepi’ untuk menghasilkan hand sanitizer dan ia hanya memerlukan dua bahan utama sahaja.

Okay, bab ingredient dah settle dan jangan lupa pastikan ada botol yang sesuai untuk letak hand sanitizer korang. Sekarang macam mana pulak nak campurkan dua bahan ni?

Lagi satu, cara yang betul untuk kita pump hand sanitizer keluar daripada botol adalah dengan menggunakan bahagian belakang tapak tangan sebab semua kuman dan microbes tu sebenarnya dah berkumpul di tapak tangan.

Dan paling penting, mesti kerap basuh tangan ye mengikut cara yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Semoga bermanfaat!

 

Baca: “Benda yang tak betul, diperbesarkan” – Dr. Rafidah Perjelas Cuaca Panas Sebenarnya Tak Bunuh Virus Covid-19

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nab Talib

Seorang yang selalu berangan untuk bekerja di Dunder Mifflin Paper Company, dan penggemar berat Morrissey.