in ,

“Benda yang tak betul, diperbesarkan”- Dr. Rafidah Perjelas Cuaca Panas Sebenarnya Tak Bunuh Virus Covid-19

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Virus Covid-19 semakin berleluasa di seluruh dunia malah di Malaysia turut menunjukkan peningkatan bagi kes ini. Justeru, orang ramai dinasihatkan untuk berjaga-jaga bagi mengelakkan dijangkiti virus ini.


Baru-baru ini viral dakwaan yang mengatakan cuaca panas boleh membunuh virus Covid-19 sehingga ramai netizen percaya dengan kenyataan tersebut.

Bagaimanapun seorang doktor tampil menafikan kenyataan tersebut. Menurut posting Dr Rafidah di Twitter, beliau memberitahu yang cuaca panas tidak membunuh Covid-19.

Benda yang tak betul diperbesarkan, is that responsible ?

Tambahnya, beliau turut berkongsi posting yang dimuat naik oleh kawan baiknya, Dr Amalina Bakri mengenai virus Covid-19 ini. Boleh klik di sini

Pada masa yang sama beliau menyarankan agar orang ramai tidak bertanya soalan ‘bodoh’ berkenaan Covid-19 malah sebaliknya tampil dengan soalan-soalan yang lebih matang

Kebanyakan netizen di ruangan komen Dr rafidah confuse berkenaan dakwaan mengatakan cuaca panas boleh membunuh virus Covid-19 kerana pihak yang menyampaikan maklumat juga merupakan golongan yang berpengetahuan.

Kami sebagai orang biasa nak percaya siapa lagi 

Apa-apa pun sentiasa ambil langkah berjaga-jaga contohnya kerap basuh tangan, selalu guna hand sanitizer dan pakai topeng muka supaya dapat elak daripada macam-macam penyakit.

Baca : Syarat Doktor Pakar Untuk Pengamal Media Ini Buat Netizen Jadi Meluat Hanya Disebabkan Disoal Lauk Singgang Boleh Rawat Covid-19

 

 

 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.