in

Lelaki Ini Cuba Cuci Duit Guna Mesin Basuh Untuk Elak Covid-19, Tapi…

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Seorang lelaki Korea Selatan hampa apabila duit yang dicucinya rosak selepas dia bertindak membasuh duit tersebut dengan menggunakan mesin basuh.


Lelaki tersebut yang tidak didedahkan identitinya telah menyimpan sejumlah duit kertas 50,000 won (RM178) di dalam mesin basuh pada awal tahun ini.

Selepas menemui hampir kesemua duitnya rosak ‘dimakan’ mesin basuh, lelaki ini cuba untuk menukar wang rosak tersebut kepada wang yang baharu di Bank of Korea.

Nasib baik berpihak kepada dirinya, Bank of Korea menerima wang rosak tersebut dan menukarkan kepada wang yang baharu. Dilaporkan, wang yang diterima oleh pihak mereka berjumlah sebanyak 23 juta won, bersamaan dengan RM81,1675!

Menurut Seo Jee Wun, individu yang bertanggungjawab mengendalikan kes ini, Bank of Korea telah menukarkan sejumlah 507 keping 50,000 won kepada lelaki tersebut. Namun, masih terdapat wang yang tidak dapat ditukarkan kerana mengalami kerosakan yang sangat teruk.

Menurut Eom, wang yang rosak tersebut adalah hasil pemberian orang ramai ketika berlakunya pengebumian salah seorang ahli keluarganya.

Ini baru betul money laundering!

 

Sumber: AP News

 

BACA:Tealive Keluarkan Kasut Edisi Terhad, Akan Diberi Secara Percuma Kepada Pelanggan

Sumber: AP News
Sumber: Nikkei

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.