in

KKM Kongsi 6 Faktor Penilaian Risiko Sebelum Benarkan Rentas Negeri

1Rentas

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semenjak negara dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakkan 2.0 yang bermula pertengahan Januari lalu, pihak kerajaan masih tidak membenarkan perjalanan rentas negeri. Memandangkan kes pandemik Covid-19 masih lagi tinggi, ramai antara kita mula bertanya bilakah masanya pergerakan rentas negeri akan dibenarkan.



Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui satu posting di Facebook ada menyenaraikan enam faktor penilaian risiko sebelum benarkan perjalanan rentas negeri. Korang boleh baca kat bawah ni.

Screenshot 2021 03 21 At 11.40.31 Am Screenshot 2021 03 21 At 11.40.42 Am Screenshot 2021 03 21 At 11.41.00 Am

 

Reaksi netizen

Rata-rata netizen mengakui apa yang sedang dilakukan untuk kesejahteraan bersama. Dalam konteks rentas negeri, ramai yang masih boleh bersabar. Takpe tak boleh rentas negeri sekarang, janji boleh balik kampung time raya nanti.

1111Siapa je yang sanggup raya diperantauan setiap tahun. Cukup lah tahun lepas tak dapat beraya dengan family, harap tahun ni boleh lah raya dekat kampung. 

121Admin yakin ramai dah yang tak larat nak PKP. Semua mesti nak hidup macam normal balik kan. Takpe lah tak boleh rentas negeri tu, bersabar lah buat masa ni. 

Screenshot 2021 03 21 At 11.51.16 AmAdmin pun doakan kakitangan KKM dan barisan frontliners yang lain semoga tabah dan cekal dalam keadaan sekarang ni. Kita rakyat biasa ni patuhi lah SOP. #KitaJagaKita.

 

Baca: Sekatan Rentas Negeri Perlu Dikekalkan Hingga Mei – Pakar Kesihatan

Screenshot 2021 03 21 At 11.57.05 Am

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.