“Jangan guna gambar orang susah untuk pancing RT” – Bengang Gambar Orang Disalahguna, Netizen Sound Tweetfemes

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Seringkali apabila melayari platform media sosial, ada saja posting yang mengajak kita untuk berikan sumbangan dan mengajak kita berbuat kebaikan.

Cuma kalau sampai ke tahap mempergunakan gambar orang yang tak bernasib baik demi mendapatkan rating tinggi, macam mana?

“Jangan la guna gambar orang susah untuk pancing RT”

Zaman sekarang ni mudah saja nak dapatkan info atau announce maklumat menggunakan Internet. Semuanya hanya di hujung jari.

Tapi ada sesetengah orang menggunakannya untuk kepentingan sendiri termasuk Tweetfemes. Macam tak best je bunyi, kan?

Sumber: Twitter

Rasanya tak salah pun kalau kita nak doakan kesejahteraan orang tu kan?

Tweetfamous tu pun mungkin nak bagi kesedaran pada orang ramai ada yang lebih susah kat luar sana.

“..bukan tolong pun dekat budak tu, entah kenal pun tak.”

Namun bagi lelaki ini, masalahnya bukan tak boleh nak post gambar macam ini.

Cuma agak unethical dan sekadar mengambil untung agar orang retweet posting tu.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Kalau nak tahu, lagi banyak orang klik pada posting kita lama-lama orang dah makin kenal, boleh buat duit tau. Sebab tu boleh jadi Tweetfamous/Instafamous tu.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Hmm..korang rasa macam mana dengan kenyataan lelaki ni? Betul ke tak?

“Gambar ni bukan dari Malaysia pon..”

Berdasarkan Google Image, gambar ni asalnya dari negara jiran Thailand. Dah lama pun berlegar di media sosial.

Walaupun Tweetfemes berkenaan ada memberitahu dia sedang mencari info gambar asal, namun sejak 12 jam lepas masih belum ada sebarang update.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

“What sort of kesedaran?”

Walaupun ramai yang anggap statement lelaki ini agak keterlaluan tapi ada juga yang meminta dia untuk bersangka baik dengan tujuan asal posting berkenaan.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Selaku pengguna Internet, korang rasa sejauh mana tahap kewajaran yang membenarkan kita menggunapakai gambar sembarangan orang demi raih simpati?

Baca: Minta Simpati Orang Ramai Konon Anak Hilang, Rupa-rupanya…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Suraya Roslan

Penggemar graphic tee dan sentiasa berangan-angan untuk mengelilingi dunia.