in

Doktor Kanak-kanak Saran Ikut 5 Cara Ini Untuk Keluarga Bahagia & Harmoni

2Family
Sumber: Gambar Hiasan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semua orang mengimpikan keluarga yang bahagia dan harmoni. Banyak cara yang kita boleh praktikkan untuk mendapatkan dan memberikan yang terbaik untuk keluarga kita.



Kali ni, min nak share dengan korang beberapa saranan yang diberikan oleh doktor kanak-kanak dan kekeluargaan untuk mendapatkan keluarga yang bahagia dan harmoni. Korang boleh tengok tweet @DrRedzaZainol kat bawah ni untuk mendapatkan inspirasi dan cara yang paling berkesan untuk mewujudkan keluarga yang bahagia dan harmoni.

Screenshot 2021 06 26 At 1.48.38 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.53.35 Pm
Sumber: google image

 

Jauhkan diri dari anak ketika marah

Tekanan dari kerja jangan dibawa balik ke rumah dan melepaskannya kepada anak-anak. Kawal emosi, tegur bila dah semua dah tenang.

Screenshot 2021 06 26 At 1.48.54 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.51.22 Pm
Sumber: google image

Kita kena pandai pisahkan kerja dan kehidupan. Jangan dibawa-bawa dan diikutkan sangat perasaan marah tu. Buat penat badan je marah-marah.

 

Jangan bandingkan anak-anak

Mungkin ini kita biasa dengar masa kita kecik-kecik dulu. Tapi sebenarnya benda ni tak elok. Harap boleh tinggalkan.

Screenshot 2021 06 26 At 1.49.06 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.51.59 Pm
Sumber: google image

Jadikan adik-beradik sebagai sumber inspirasi. Jangan merendahkan satu sama lain. Buat macam ni barulah keluarga harmoni.

 

Sayang anak tanpa syarat

Anak itu amanah, sayangilah mereka tanpa syarat. Sentiasa bagi inspirasi, beri ganjaran bila perlu.

Screenshot 2021 06 26 At 1.49.20 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.54.05 Pm
Sumber: google image

Baik buruk anak kita, dia tetap anak kita. Tugas kita untuk didik mereka jadi orang yang berguna. Kita yang membentuk jati diri mereka untuk jadi orang yang berguna di masa hadapan.

 

Komunikasi berkesan

Ramai yang terlepas pandang cara komunikasi yang berkesan kepada anak-anak bukan lah dengan memarahi mereka. Cuba tengok apa kata Doktor ni.

Screenshot 2021 06 26 At 1.49.33 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.54.40 Pm
Sumber: google image

Boleh gunakan contoh yang doktor ni bagi dalam tweet kat atas tu. Komunikasi berkesan macam ni yang akan memberikan kebahagiaan dan mewujudkan harmoni dalam keluarga.

 

Jangan buka aib anak

Kita yang dah dewasa ni pun tak suka kalau orang buka aib, apatah lagi anak-anak yang masih mentah. Jaga aib mereka macam kita harap orang lain jaga aib kita.

Screenshot 2021 06 26 At 1.50.10 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.55.11 Pm
Sumber: google image

Kalau orang puji, kita terima je. Jangan malukan dan cerita benda yang anak kita buat depan orang lain.

Screenshot 2021 06 26 At 1.50.34 Pm

Screenshot 2021 06 26 At 1.53.12 Pm
Sumber: google image

Min setuju dengan apa yang doktor cakap kat atas ni; layan anak macam mana kita harapkan dorang layan kita bila dah tua nanti. 

Harap cara-cara ini dapat bantu korang untuk wujudkan keluarga yang bahagia dan harmoni.

 

Baca: Ini 5 Tips Mudah Untuk Pastikan Rumah Anda Cantik, Bersih & Wangi

Screenshot 2021 06 26 At 1.57.36 Pm

 

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.