in

Ciptaan ‘Lampu Spider’ Jalan Sendiri Bikin Netizen Berbelah-Bahagi, Ada Kata ‘Smart’ Tapi Ramai Seram

Lampu Labah Labah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mesti korang pernah alami perasaan nak terbuang air waktu malam, tapi tandas pulak jauh. Kalau kat kampung pulak, ada yang jenis tandas kat luar, lagi harey nak keluar malam-malam tu…



Robotic Night Lamp2 750X422 1 E1655008601525

Mengambil inisiatif berdasarkan masalah ini, seorang jurutera teknologi maklumat di Jepun telah mencipta sebuah lampu pintar dilengkapi kaki robot seperti labah-labah untuk menerangi jalan anda ke tandas.

Berkongsi ciptaannya itu di laman sosial Twitter, jurutera yang menggunakan username Ianius telah memuat naik satu video pendek menunjukkan bagaimana ciptaannya itu berjalan sendiri menggunakan kaki labah-labah robotiknya.

Robotic Night Lamp 750X422 1 E1655008692156

Difahamkan, lampu berkenaan dibeli di kedai biasa manakala kaki robotik itu pula direka khas oleh Ianius dan perlu dikawal menggunakan alat kawalan jauh. Pun begitu, Ianius berharap suatu hari nanti dia dapat menghasilkan kaki robotik yang boleh berjalan secara automatik.

Korang boleh tengok video lampu tu kat bawah ni:

Dalam satu temu bual, bapa kepada dua anak itu berkata, inspirasi disebalik ciptaan itu terhasil daripada kenangan zaman kanak-kanaknya dimana dia sendiri takut untuk ke tandas pada waktu malam kerana keadaan gelap.

“Saya rasa ia boleh menyumbang kepada rasa selamat kerana ada rakan yang boleh diharapkan untuk berjalan dengan saya dalam gelap,” katanya.

Korang rasa berguna atau seram?

Setakat artikel ini ditulis, video perkongsian Ianius itu sudah meraih 5.2 juta tontonan di laman Twitter. Meskipun ramai pengguna media sosial yang kagum dengan rekaan berkenaan, ada juga yang menyifatkan ciptaan itu menyeramkan.

1505199667 Babyface Toy Story E1655008550194

Tak kurang juga ada yang menyamakannya seperti satu watak patung mainan yang muncul dalam filem Toy Story.

Sumber: @Ianius, Oddity Central,

Baca: The Isolator! Nampak Menakutkan, Tapi Ia Berfungsi Sebagai Alat Untuk Buat Pemakai Fokus Buat Kerja

Ft Hugo E1655007432766

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.