in

“Boleh buat pilihanraya, tapi..” – KKM Keluarkan 3 Prinsip Utama Sekiranya Mahu Adakan PRU

2Pru

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Tatkala negara masih berdepan dengan pandemik Covid-19, keadaan politik yang dilihat tidak stabil juga memberikan impak kepada kehidupan rakyat seluruh Malaysia. Ura-ura mengatakan Pilihanraya Umum akan diadakan selepas keadaan stabil kuat dibincang di media sosial sejak beberapa hari lepas.Menggalas tanggungjawab dalam soal kesihatan sejagat, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi akaun twitter @KKMPutrajaya memberikan tiga prinsip utama sekiranya pilihanraya mahu diadakan.

Screenshot 2020 10 31 At 1.03.19 Pm Screenshot 2020 10 31 At 1.05.25 Pm

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah merasakan seeloknya PRU ditangguhkan.

Screenshot 2020 10 31 At 1.03.35 PmBeliau turut berkata, pihak KKM tiada punca kuasa ataupun dapat menggunakan Akta 342 untuk menangguh PRU dari diteruskan. Walaubagaimanapun, KKM telah menyediakan SOP pilihan raya untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Chini dan Slim River.

Bagi admin, ada eloknya kita tangguh dulu PRU ni, kesannya kepada rakyat akan menyebabkan lebih ramai terjejas. Apa kata korang?

 

Baca: “Tak tengok ke apa jadi dekat Sabah?” – Timb Ketua Menteri Sarawak Kata Covid-19 Takkan Halang Sarawak Dari Buat PRN

Screenshot 2020 10 31 At 1.06.58 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.