in

“Beruntungnya dapat pegi” – Nak Ziarah Mekah Ketika Pandemik? Ini SOP Yang Perlu Patuhi

3Mekah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Menziarahi Tanah Suci Mekah semestinya menjadi idaman setiap penganut agama Islam. Tempat kelahiran baginda Rasulullah SAW dan tempat bermulanya agama Islam sudah semestinya ada dalam bucket list tempat untuk dilawati sebelum mati.



Namun, dalam keadaan pandemik yang turut menjadikan Tanah Suci Mekah turut terkesan, mesti ramai yang tertanya-tanya apa SOP yang ada disana untuk membolehkan urusan umrah dilakukan. Haa… korang tengok lah video @cokelatparcel kat bawah ni, ada sedikit perkongsian berkenaan SOP yang digariskan untuk ziarah Tanah Suci itu.

Semoga ada peluang ke sana

Min pun tak pasti kenapa rasa sebak tengok video ni. Mungkin sebab rasa rindu yang ada kot. Beruntungnya yang dapat pegi ni, tak perlu bersesak-sesak.

Screenshot 2021 05 09 At 3.08.59 PmBetul, tak perlu berhimpit-himpit dengan orang lain. Min rasa Hajarul Aswad tu boleh cium, sebab haritu min nampak video ada orang cium. Viral gak video tu haritu.

Screenshot 2021 05 09 At 3.10.33 PmKalau pernah pegi Mekah, mesti perasan orang yang kecik ni dari Malaysia ngan Indonesia je. Nak banding dengan orang arab tu lain betul. Dorang tu besar-besar.

Screenshot 2021 05 09 At 3.08.33 PmAmiinn… semoga urusan kita dipermudahkan dan berpeluang menjadi tetamu Allah di sana. 

 

Baca: Perdana Menteri TS Muhyiddin Jadi Tetamu Pertama Masuk Kaabah Sejak Setahun Lalu

Screenshot 2021 05 09 At 3.13.57 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.