in

Belum Selesai Insiden Letupan Dahsyat, Beirut Kini ‘Bergegar’ Lagi Dengan Protes Anti Kerajaan. Polis Maut, 142 Cedera

Lebanon 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Seorang pegawai polis Lubnan terbunuh dan 142 orang cedera pada hari Sabtu (8/8/2020) lepas dalam satu pertempuran tunjuk perasaan terhadap pemerintah di pusat bandar Beirut, ia berlaku beberapa hari selepas letupan di negara Lubnan yang mengorbankan sekurang-kurangnya 158 nyawa dan mencederakan 6,000 yang lain.Menuntut Global News, ia dilakukan adalah untuk menuntut perbaikan sistem politik Lebanon. Dalam kejadian itu, para penunjuk perasaan berusaha masuk ke parlimen dan ia telah mendorong pasukan keselamatan menggunakan gas pemedih mata untuk membubarkan mereka.

Para penunjuk perasaan melemparkan batu ke arah pasukan keselamatan dan berusaha untuk memotong kawat duri dalam usaha untuk mendekati parlimen.

Penunjuk perasaan berjaya memecah masuk pejabat Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Ekonomi.

Menerusi USA Today, bencana letupan tersebut telah menambahkan lagi kemarahan rakyat kerana negara tersebut sudah mengalami krisis ekonomi dan kewangan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan hampir muflis.

Bagi mereka ia adalah kecuaian ahli politik yang dikatakan korupsi dan cuai sehingga menyebabkan letupan itu berlaku.

“Mengundurkan diri atau menggantung,” antara ayat yang tertulis di sepanduk yang dipegang oleh penunjuk perasaan, yang juga merancang untuk mengadakan upacara pengebumian sebagai simbolik untuk orang mati. Beberapa pelindung juga dipasang di sepanjang jambatan di luar pelabuhan.

Banyak penunjuk perasaan mengatakan bahawa mereka sekarang hanya mempunyai kediaman mereka dan bahkan mereka tidak lagi selamat.

Mereka menyalahkan ketidakcekapan pemerintah dan pembahagian politik untuk penyakit negara, termasuk bencana baru-baru ini yang menimpa hampir setiap rumah.

Keganasan itu terjadi pada malam persidangan antarabangsa yang dihoskan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Setiausaha Jeneral Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres yang bertujuan untuk menyatukan penderma untuk membekalkan bantuan dan peralatan kecemasan kepada penduduk Lubnan.

 

Baca : “Tak Sangka Masih Hidup” –Tragedi Letupan Beirut, Pasangan Ini Nyaris Maut Letupan Hanya 600 Meter Dari Rumah

B 3

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.