in

“Banyak shopping, banyak pulangan” – Ini ‘Trick’ Untuk Lebih Jimat Semasa Beli Belah

Tips Untuk Jimat Masa Shopping 1

Sebut pasal shopping atau aktiviti membeli barangan pastinya membuatkan ramai tersenyum kerana ianya seakan-akan terapi dan ada yang melakukan perkara ini sebagai ganjaran peribadi terhadap penat lelah mereka.

Ada yang gemar beli belah secara fizikal, ada juga yang lebih selesa untuk melakukan pembelian secara online. 

Untuk korang yang suka shopping, pastinya akan ‘terasa’ apabila kenaikan-kenaikan harga barangan ini berlaku, yelah, bila barang naik, pastinya kita terpaksa kurangkan pembelian barangan yang kurang perlu macam baju, kasut dan lain-lain.

Pexels Sam Lion 5710140

Kalau nak diikutkan, sebenarnya ada cara untuk dapatkan lebih penjimatan untuk korang yang suka shopping ni, contohnya :

Shopping masa sale

Salah satu cara paling senang nak dapat lebih penjimatan semasa berbelanja adalah ketika ada jualan murah atau sale diadakan.

Ada sesetengah tempat yang menawarkan potongan harga sehingga 70 ke 80 peratus tau! Memang jimat.

Bandingkan harga atas talian

Sebelum korang shopping tu apa kata buat perbandingan atas talian bagi harga barangan-barangan yang korang nak beli tu.

Selain secara online, korang boleh juga ‘melawat’ kedai-kedai berdekatan untuk buat perbandingan harga. Menurut perkongsian di CNBC, cara ni walaupun agak leceh tapi ia akan lebih menjimatkan.

Beli barangan ‘out-season’

Ramai ‘pakar’ shopping tahu trick ini yang mana kalau korang beli apa sahaja barangan fesyen yang dikeluarkan tahun sebelumnya atau bukan model yang terkini, ia akan boleh dibeli dengan harga lebih murah.

Artem Beliaikin Glg0Z5Z8Equ Unsplash 1

Gunakan diskaun ahli

Sesetengah kedai atau pasar raya ada menyediakan kad keahlian yang antara manfaat yang diperolehi oleh ahli-ahli mereka adalah mendapat maklumat tentang promosi terkini, pembelian khas ahli ataupun potongan harga istimewa untuk ahli.

Selain itu, ada juga yang menggunakan konsep kumpulan mata untuk menebus barangan atau memberikan ganjaran ‘cashback’ apabila mata yang dikumpul mencukupi dan sebagainya.

Muat turun aplikasi ‘ShopBack’

Mula diperkenalkan di Malaysia sekitar tahun 2015, ShopBack merupakan perkhidmatan Pulangan Tunai terkemuka di Asia Pasifik (APAC) yang membolehkan pembeli menerima semula sebahagian wang yang dibelanjakan dan menggunakan cashback tersebut untuk membuat pembelian seterusnya. 

Baru-baru ni jugak, kalau korang tak perasan, ShopBack ada perkenalkan kaedah pembayaran ansuran tanpa faedah, ShopBack PayLater yang membolehkan korang bayar harga barangan dengan 3 bayaran ansuran tanpa sebarang cas tambahan dan tanpa pembelian minimum.

Paling best, korang boleh gunakan ShopBack ni bukan sahaja secara online tetapi juga di lebih 2,000 rakan perniagaan pelbagai kategori secara fizikal antaranya : Malaysia Airlines, JD Sports, Al Ikhsan, Royal Sporting House, Pomelo, Love Bonito, Jakel Malaysia dan banyak lagi!

ShopBack Feels Good Campaign

Feels Good 25 Promo Horizontal 169 1

Sekiranya korang menggunakan fungsi ShopBack Paylater bermula sekarang hingga 31 Ogos nanti, ada diskaun sehingga 25% akan diberikan untuk setiap pembelian menerusi aplikasi atau secara fizikal.

Cuma perlu masukkan kod FEELSGOOD25 sebelum checkout. 

Macam yang min sebutkan tadi, ShopBack PayLater juga akan menjalankan pengaktifan dalam kedai dengan rakan peniaga.Untuk cara nak gunakan ShopBack PayLater ni secara online ataupun secara fizikal, korang boleh tengok dekat sini :

Online Stepbystep

Instore Stepbystep

Bukan setakat itu, korang juga berpeluang menangi hadiah bernilai RM50,000 apabila korang berjaya membuat transaksi pertama anda dengan ShopBack PayLater!

In Store Activation Grand Prize 1

Nak tahu dekat mana dan bila pengaktifan dijalankan, korang boleh tengok jadual yang disediakan ni dan boleh ‘serbu’ kedai-kedai yang disenaraikan dan korang berpeluang untuk menang hadiah sehingga RM50,000 termasuk hadiah utama berupa Smart TV PRISM+, Bagasi TUMI Latitude, FITBIT Sense dan barangan eksklusif ShopBack.

In Store Activation Retailtainment Schedule 1

Jadi, tunggu apa lagi, muat turun aplikasi ShopBack dan mula pembayaran dengan 3 bayaran tanpa faedah dengan ShopBack. Tunggu apa lagi, download ShopBack sekarang dan nikmati promosi-promosi menarik hari ini! 

Sumber: ShopBack
Sumber: ShopBack
Sumber: ShopBack
Sumber: ShopBack
Sumber: ShopBack