in

“Walaupun Tiada larangan berbasikal di jalan raya..” – JSPT Boleh Ambil Tindakan Kepada Cyclist Kalau…

Cyclist

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sejak kebelakangan ini, kes-kes penunggang basikal di jalanraya kembali menjadi bualan hangat orang ramai apabila ada segelintir daripada puak-puak ini bertindak ‘macam orang tak sayang nyawa’ di atas jalan.Tindakan sebegitu mungkin boleh menambahkan kesesakan jalanraya malah membahayakan nyawa mereka sendiri serta menyusahkan pemandu pacuan 4 roda dan penunggang motorsikal.

Terpanggil dengan isu ini, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT), Azisman Alias menasihati agar mereka yang ingin menjalankan aktiviti berbasikal, haruslah memilih lokasi dan masa yang sesuai.

 

JSPT menasihatkan mereka yang ingin menjalankan aktiviti berbasikal supayay memilih lokasi dan masa yang sesuai seperti di kawasan yang kurang kenderaan dan bukan di waktuu puncak ketika pergi dan balik kerja.”

Tambahnya, statistik kemalangan melibatkan penunggang basikal merekodkan sejumlah 201 kes melibatkan 107 kematian, 35 cedera parah dan 59 cedera ringan.

Dari Januari sehingga Oktober lalu merekodkan 137 kes melibatkan 56 kematian, 18 cedera parah dan 63 cedera ringan akibat berbasikal.

Isu ini mula bangkit apabila viral foto seorang penunggang basikal di Lebuh Raya Persekutuan sejak smalam.

Eo6S5A8Veaezp5U 1

“Walaupun tiada larangan aktiviti berbasikal di jalan raya, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) menasihatkan penunggang basikal agar sentiasa patuh kepada peraturan dan undang-undang jalan raya yang ditetapkan demi menjamin keselamatan diri dan pengguna jalan raya yang lain.”

 

Boleh diambil tindakan kalau..

Walaubagaimanpun, mana-mana penunggang basikal boleh diambil tindakan kalau ada melakukan kesalahan dibawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 seperti berikut :

Eo8Ddchucaa6Ry1

Eo8Ddcfu8Aarai9

 

Baca : [Video] Cyclist Angkut Basikal Masuk Cafe Dekat Tingkat 1, Undang Kecaman Netizen

Cafe11

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.