in

[VIDEO] Gara-gara Internet ‘Slow’, Pemuda Sarawak Sanggup Daki Bukit Selama 2 Jam Untuk Interview

Page Sarawak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bila kita sekarang terpaksa teruskan ‘hidup’ dengan virus Covid-19 ni, kebanyakan perkara hanya dilakukan secara maya sahaja. Bermula dengan Open Distance Learning (ODL) dan juga Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).


Walau bagaimanapun, kadar capaian Internet yang agak perlahan akan mewujudkan pelbagai kesukaran yang boleh berlaku seperti lagging dan juga tidak boleh akses kepada website tertentu.

Seperti satu perkongsian yang dibuat menerusi akaun Facebook milik Mario Sa. Dari posting itu, Mario merakam adiknya iaitu Frank Steward Panting Sa, 19 tahun yang sanggup mendaki Bukit Kelingkang selama dua jam!

Haloooo… Ensera Saritu..Interview kemasukan ke UPSI di dalam Hutan #UPSIMalaysia ba babas Tudah Frank Steward…

Posted by Mario Sa on Sunday, February 13, 2022

Difahamkan, kegigihan Frank itu adalah demi mendapatkan Internet yang kuat untuk menghadiri temuduga bersama Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) secara online. Lengkap pulak tu dengan berkemeja, seluar slack dan juga tali leher!

“Dia membawa bersama tikar sebagai alas tetapi seluarnya basah semasa temuduga kerana hujan lebat tadi” – Mario Sa

Dalam video yang dikongsikan bersama dengan beberapa gambar yang disertakan sekali, kelihatan Frank duduk bersila di atas tikar di bawah sebuah pondok yang dibina oleh ayahnya iaitu Sa Ujom. Tambah Mario lagi, kaki Frank juga beberapa kali digigit dengan pacat kerana cuaca lembab ketika itu.

Walaupun kawasan sekitar rumah mereka dibekalkan dengan Wi-Fi, namun atas sebab tertentu capaian Internet tidak berapa kuat menyebabkan mereka membuat keputusan untuk bina pondok kecil di atas Bukit Kelinkang itu.

Wah! All the best untuk interview awak… Min harapkan yang terbaik untuk awak ya!

Baca: “Sebab pokok tinggi” – Setuju Kenyataan Menteri, Bekas Kakitangan Telco Perjelas Masalah Internet Di Negara Ini

Untitled 1 10

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.