in ,

Urut Tengkuk Di Kedai Gunting Rambut Memang Sedap Tapi Bahaya! Boleh Sebabkan Osteoarthritis Pada Sendi Tengkuk

Siap pernah diurut tengkuk atau leher sewaktu menggunting rambut? Admin percaya rata-rata golongan lelaki pernah mengalami pengalaman tersebut especially zaman tak ada ‘pitih’ nak gunting rambut kat salon atau barbershop yang hipstur.

So, kat sini admin nak bagitau kat korang semua yang urutan tersebut adalah TAK SELAMAT! Diulang TAK SELAMAT! Memang sedap, kadang-kadang siap boleh layan lagi tapi ia sebenarnya boleh merosakkan sendi tengkuk korang.

Perkara ini dinyatakan sendiri di laman facebook Public Health Malaysia yang turut disertakan dengan penerangan dan bukti yang kukuh. Sila baca dan hadam okay.

Malang buat lelaki ini, selepas urutan itu beliau mengadu sukar bernafas

Mesti korang tertanya-tanya apa terjadi kat lelaki tersebut kan? Adakah dia sukar bernafas tu disebabkan oleh urutan tengkuk dan kepala tersebut atau ada faktor lain?

Kenyataan dibawah ni akan menjawab persoalan korang.

Urutan tengkuk boleh sebabkan tulang, sendi, otot dan saraf tengkuk alami kecederaan kekal dan…

Tapi bila kita fikir-fikir balik, tukang gunting rambut tu mungkin tak ada sebarang kepakaran dalam urutan tersebut sebaliknya mungkin hanya memikirkan keselesaan dan kelegaan pelanggan selepas urutan.

Namun, walaupun demikian adalah lebih baik untuk korang elakkan urutan tersebut sebab tengkuk ni struktur yang stabil dan tak boleh terima sebarang bentuk manipulasi jika tidak

So lepas ni kalau korang tak tau nak gunting rambut kat mana, admin boleh gunting kan murmur je RM50…haha

Baca : Hanya doa dan air mata yang mampu kami buat setakat ini Ibu-ibu Pesakit Epidermolysis Bullosa (EB) Rayu Bantuan Alatan Dressing Anak Sebab