in

Suntikan Dos Kedua AstraZeneca Dipercepatkan Dari 3 Bulan Kepada 9 Minggu – KJ

Ft Doskedua

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lebih sejuta penerima yang terlibat dalam program sukarela AstraZeneca Covid-19 dianggarkan akan menerima janji temu dalam masa terdekat. Menteri Penyelaras Program COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata kerajaan bersetuju untuk mempercepatkan suntikan dos kedua vaksin Astra Zeneca daripada 12 minggu (3 bulan) kepada 9 minggu.Menurut Awani, beliau berkata mereka yang terlibat pada fasa pertama suntikan AstraZeneca pada bulan Mei akan terima notifikasi janji temu.

Saya ingin memaklumkan berdasarkan saranan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID- 19 (JKJAV) dan sumbangan vaksin oleh kerajaan Jepun, kita akan mengurangkan (tempoh pemberian) dos AZ dari 12 minggu kepada sembilan minggu.”

Vaksin 1

Beliau bersama Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Duta Jepun ke Malaysia, Hiroshi Oka telah menyambut ketibaan satu juta vaksin terbabit disumbangkan oleh kerajaan Jepun. Pesawat yang membawa vaksin AstraZeneca sumbangan kerajaan Jepun itu selamat mendarat semalam pada 5.20 petang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Sebelum ini slot vaksin AstraZeneca COVID-19 bagi penduduk Kuala Lumpur dan Selangor ditempah sepenuhnya hanya dalam tempoh tiga jam 20 minit, selepas pendaftaran dibuka.

Baca: “Cadang nak hantar lebih banyak vaksin ke Selangor” – Bukan ‘Anak Tiri’, KJ Jawab Tuduhan Selangor Kekurangan Bekalan Vaksin

Vaksin Selangor

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.