• Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi

Lobak Merah

  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
Search
Follow us
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
Menu

Lobak Merah

Search
in Berita Sosial

“Staff kerja setengah mati!” – Parcel Sampai 600,000 Sehari, Netizen Geram Poslaju Tak Bagi Bonus Untuk Posmen

by Sue Idris May 19, 2020, 12:26 pm

ShareTweet
Posmen Poslaju

Sejak kebelakangan ini, ramai netizen meluahkan rasa simpati kepada posmen yang bekerja untuk Poslaju sebab kena hantar banyak parcel setiap hari. Lebih-lebih lagi, di musim PKP ini jumlah parcel meningkat berkali ganda jadi kerja mereka menjadi lebih banyak.

Sebelum ini juga ada viral tentang luahan seorang posmen dan pendek kata, memang isu posmen Poslaju ni dah jadi isu perbualan sejak beberapa tahun lepas.

https://twitter.com/aisyah9009/status/1261784111082901504

Mana tidaknya, kita nampak mereka kerja penat macam tu dan berharap agar mereka dinaikkan gaji atau paling tidak diberikan bonus. Malangnya, tahun ini juga tiada bonus untuk mereka. 

Perkara itu disahkan sendiri oleh Poslaju di mana melalui satu kenyataan Pos Malaysia Berhad seolah-olah memberi bayangan tiada bonus untuk kakitangan mereka pada tahun ini kerana masalah kewangan dihadapi akibat Covid-19. Menurut sumber syarikat,

Ketika ini pengurusan ‘cash flow’ syarikat sampai ke tahap harian ketika ini, di mana segala perbelanjaan keluar dirancang sebaik mungkin supaya perkara-perkara seperti gaji tidak terjejas.”

Pada ketika ini, keadaan kewangan, ‘cash flow’ syarikat tidak mengizinkan untuk sebarang bonus.”

So Pos Malaysia’s top five employees earning a salary of at least RM4.3 million do more work than… about 3,300 of their postmen? https://t.co/yLafAUsjQ0 pic.twitter.com/yrFld0J4gb

— Iqbal (@Iqtodabal) May 19, 2020

Hal ini menyebabkan ramai netizen di Twitter geram dan tidak berpuas hati kerana Pos Malaysia seperti langsung tidak menghargai penat lelah kakitangan mereka terutamanya abang posmen yang bertungkus lumus hantar parcel setiap hari.

Sudahlah gaji sedikit, bonus pula tiada. Kerja pula tidak setanding dengan gaji yang diterima. Sebab itu, netizen berasa bengang dan menganggap tindakan Pos Malaysia itu kejam malah ada yang sampai nak berhenti guna perkhidmatan Pos Malaysia!

Kejamnya Pos Malaysia ni!!! Parcel 600,000 sehari, harga minyak tengah turun, staff kerja setengah mati, tapi bonus 1 sen pun tak ada? Si kaya bertambah kaya, si miskin tetap macam hamba. Tahniah Pos Malaysia. Lepas ni aku guna Ninjavan & Pgeon je la. Ermmmm. https://t.co/MbERzXEpLw

— umairaharis (@umairaharis) May 18, 2020

Dah macam Santa Claus dah rupa Posmen Malaysia…

Please lah…increase their pay; they are a part of our frontliners,too! https://t.co/hBaqWIQqQX

— CikTeh® (@CikTeh5) May 17, 2020

Admin pun harap Pos Malaysia berikan mereka saguhati atau bonus kerana kerja yang banyak. Dah lah banyak parcel kena hantar setiap hari, mereka pun frontliner tau hantar barang kita semua sampai depan rumah…

Baca: “Kerja menimbun, tapi tak bagi bonus” – Luahan Abang Posmen Undang Simpati Netizen

Untitled Collage 31

Terkini

  • Syaz Ft 2026 07 15T155625.345

    Di Sebalik Kontroversi Di Forest City, Siapa Sebenarnya Pengasas ‘Network School’ Balaji Srinivasan?

  • Ft Patah Tulang Rusuk

    Bengang Tak Nak Jaga Cucu, Warga Emas Dip*kul Menantu Sampai Patah Tulang Rusuk

  • 27 Lelaki Rogol Remaja 15 Tahun

    “Perbuatan paling tidak berperikemanusiaan!” – Remaja 15 Tahun Diperk*sa Bergilir-gilir 27 Lelaki

  • Hari Dunia Ft

    Kekangan Ekonomi Dan Kos Sara Hidup Jadi Punca Golongan Muda Zaman Sekarang Lambat Pilih Untuk Berkahwin

  • Mcmc Irc Ft

    Isu Buli Siber, Kesihatan Mental Dan Kawalan AI Bakal Dikupas Oleh Pakar Global Di Persidangan IRC MCMC 2026

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

  • Freepik The Style Is Candid Image Photography With Natural 29213

    Kenapa PRN Sabah 2025 Jadi Titik Penting Untuk Generasi Baru?

  • 5

    Gabungan Legenda dah Tiba!

  • Image

    AirAsia Diskaun Sehingga 33%

Siaran Akhbar

  • Mihas 22Nd Banner

    MIHAS 2026 Lancar Platform WiEX Untuk Perkasa Penyertaan Wanita Dalam Ekonomi Halal Global

  • Collage 5

    Bon Odori Ke-50 Kembali Menggegarkan Sunway City Kuala Lumpur Dengan Kemeriahan Budaya Jepun

  • Collage 4

    Syarikat Tempatan, Ini Peluang Anda Daftar Ke Pasaran Global Bersama INSP MIHAS 2026

IKUTI KAMI

  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

Terkini

  • Syaz Ft 2026 07 15T131926.627

    “Ini sekadar hiburan” – Didakwa Malukan Peserta Big Stage, Nabil Ahmad Minta Netizen Jangan Terlalu Serius

  • Ara Azizi Masuk Universiti

    “Nak jadi pakar bedah otak” – Ara Aziz Lanjut Pengajian Pada Usia 15 Tahun, Jadi Pelajar Termuda Di Universiti

  • Ft Bass

    [TERKINI] Syed Saddiq Umum Majlis Perkahwinan Bakal Diadakan Tidak Lama Lagi, Pada Tahun Ini

  • Ft Noreen Imranul

    “Itu urusan peribadi – Imranul Effendy Perjelas Tidak Berhak Ulas Isu Norreen Iman

Sebahagian daripada network INFLUASIA. Copyright © 2026 Lobak Merah.

  • Hantar Artikel
  • Pengiklanan
  • Hubungi
  • Syarat Perkhidmatan
  • Privacy Policy
Back to Top
Close
  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube