in

“Sakit kepala aku fikir” – [VIDEO] Bangunan ‘Sekeping’ Di Singapura Buat Ramai Keliru, Rupanya Ilusi Mata Je!

Page Bangunan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau korang kaki travel ke sana sini, mesti bangunan-bangunan kat kawasan yang korang pergi tu akan mencuri tumpuan kan? Tak kisah lah yang tradisional ataupun yang moden, tetap buat kita rasa teruja bila tengok.


Lagi-lagi bila orang kata bangunan tu boleh jadi tarikan kepada pelancong yang datang. Macam satu video yang dikongsikan oleh @helmi_juhari di TikTok ni, dia memuat naik satu bangunan unik semasa percutiannya ke Singapura.

@helmi_juhari

Padu giler arkitek dia 🥺. #singapore

♬ DJ Sampai Kapan Kau Gantung Cerita Cintaku – MASTER RMX

Lebih mengujakan apabila bentuk bangunan itu dilihatkan ‘sekeping’ seperti kertas sampaikan ramai yang keliru dengan rekaan binaan tersebut sebab dari mata kasar ianya seolah-olah lukisan 2D dalam animasi kartun.

“Ni building dalam game ke? Risau semua orang dalam tu jalan mengiring je haa!” – Komen netizen

Tiktok Full 1

“Mainan ilusi je ni. Nama bangunan The Gateway”

Untuk korang yang tak tahu, jangan terkejut! Bangunan ni bukanlah leper macam orang katakan tapi sebenarnya ianya dibina dengan bentuk yang unik sebab melibatkan ilusi optik sehingga menyebabkan orang perlu pusing sekeliling untuk lihat bentuk sebenar bangunan itu.

Bangunan 3

Menurut sumber, bangunan ini diberi nama The Gateway dan telah dibina sejak tahun 1990. Bukan tu je, ianya juga dibina oleh arkitek kelahiran Chinese-American yang terkenal dengan hasil rekaan yang bersudut iaitu I.M Pei.

Malah difahamkan nama The Gateway itu diberi untuk kedua-dua bangunan tersebut kerana ianya kelihatan seperti pintu gerbang masuk untuk ke satu tempat tetapi dipenuhi dengan kaca di seluruh bangunan.

Memang min respect lah arkitek ni… Power betul!

Baca: Dulu Jepun Ada Impian Untuk Bina Bangunan Setinggi 10km, Lebih Tinggi Dari Gunung Everest!

Untitled 2 8

Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.