in

“Perniagaan baru nak naik” – Staff Sebak Bila Lihat Majikan Terduduk Lepas PKPB Diumumkan

Majlis

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

PKPB, biarpun ia hanya babitkan sektor sosial dan pendidikan serta ekonomi dan rantaian bekalan masih boleh beroperasi, ia tetap memberikan kesan terhadap pengusaha terutamanya dalam industri perniagaan kecil-kecilan.Buktinya, syarikat yang Ikmal Hanif berkhidmat ini telah mula terkesan walaupun ia masih belum dijalankan (13 Oktober 2020), Amat sebak apabila melihat majikannya terduduk setelah mendengar pengumuman daripada kerajaan untuk melaksanan PKPB semalam (12 Oktober 2020).

 

Perniagaan baru nak naik. Saving company baru nak kukuh. Baru boleh bernafas, dah tenggelam semula.”

Ekh6J5Iuwaabhcg

Pemuda ini bekerja di sebuah syarikat kecil yang membuat doorgift dan design untuk majlis perkahwinan, sudah semestinya terkena tempias biarpun sektor ekonomi terjejas memandangkan perniagaan mereka ini melibatkan sosial.

Menerusi perkongsiannya di Twitter, banyak tempahan yang diterima telah ditangguh dan ada juga yang minta batal.

Dalam perkongsian ini, mereka sedang membuat perbincangan bagaimana nak survive. Lebih mengharukan lagi, suara  masing-masing dalam perbincangan tersebut seperti sebak.

Perkongsian yang telkah meraih sebanyak 9.4K jumlah retweets dalam masa 15 jam ia dimuat naik turut mengundang rasa sebak terhadap nasib mereka, malah ada juga yang turut mengalami nasib yang dan situasi sama.

 

Air mata tak boleh nak keluar dah – Netizen

Bisnes Bisnes2 Bisnes3 Bisnes4 Bisnes5 Bisnes6

Sudah semestinya perniagaan wedding planner ini, antara golongan yang terkesan paling ketara, harap bertabah dan semoga ada hikmah dan rezeki lain yang datang.

 

Baca  : PKPB Di KL, Selangor Dan Putrajaya Hanya Libatkan Sektor Sosial Dan Pendidikan – TS Dr Noor Hisham

Hisham 1

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.