in

Jauhi 5 Perkara Ini Untuk Anak Membesar Dengan Kesihatan Emosi Yang Sihat

2Anak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Anak yang sihat semestinya menjadi idaman dan keinginan setiap ibu bapa. Selain kesihatan fizikal, tahukah anda, kesihatan emosi juga penting.



Korang mesti nak tahu apa yang perlu dijauhi untuk membesarkan anak dengan kesihatan emosi yang sihat. Haa… korang boleh tengok senarai perkara yang perlu dijauhi seperti yang dikongsi oleh @DrRedzaZainol dibawah.

Screenshot 2021 09 18 At 1.27.15 Pm

 

Anak bukan trofi

Mesti kita rasa tak selesa bila ada orang buat kita ni macam trofi kan. Termasuk juga lah anak-anak yang sedang membesar.

Screenshot 2021 09 18 At 1.27.29 Pm Screenshot 2021 09 18 At 1.31.04 Pm

 

Label anak dengan perkara negatif

Sebagai seorang yang dewasa pun kita tak suka dilabel dengan perkara negatif, anak-anak yang cepat serap semua perkara mungkin akan terjejas dari sudut emosi.

Screenshot 2021 09 18 At 1.27.42 Pm Screenshot 2021 09 18 At 1.31.46 Pm

 

Sarkastik dengan anak

Perkara ketiga yang perlu dijauhi untuk anak membesar dengan kesihatan emosi yang sihat adalah dengan tidak memberikan komen sarkastik kepada anak.

Screenshot 2021 09 18 At 1.28.00 Pm Screenshot 2021 09 18 At 1.32.33 Pm

 

 

Mengugut

Jangan ugut, cakap dengan anak-anak secara elok. Bincang dan betulkan keadaan dengan cara mendidik.

Screenshot 2021 09 18 At 1.28.21 Pm Screenshot 2021 09 18 At 1.35.40 Pm 

 

Silent treatment

Komunikasi itu penting. Kalau diam je, macam mana nak sampaikan mesej dengan baik kan.

Screenshot 2021 09 18 At 1.28.38 Pm Screenshot 2021 09 18 At 1.34.05 PmBaru tahu sebenarnya silent treatment ni boleh bagi otak kita kesan macam kecederaan fizikal. Bincang elok-elok ye. Jangan diam-diam je. 

 

Baca: Buat 4 Perkara Ini 15 Minit Sehari Selepas Bayi Dilahirkan Untuk Bina Hubungan Rapat Dengan Ayah

Screenshot 2021 09 18 At 1.36.09 Pm

 

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.