in

“Ibu mana x sedih” – [VIDEO] 4 Bulan Tak Jumpa, Tiba-tiba Dapat Berita Anak Sudah Tiada

Fi Ibu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan, kita tak dapat nak berkumpul atau berjumpa dengan ahli keluarga seperti dulu. Namun tindakan ini perlu, dalam usaha untuk memutuskan rantaian Covid-19 dari makin berleluasa.



Namun, kisah ‘pertemuan’ ahli keluarga ini mampu menyentuh jiwa kita semua.

 

4 bulan tak jumpa.. Tak sangka ‘jumpa’ macam ni

Baru-baru ini, beberapa buah video mendapat perhatian ramai apabila seorang ibu dilihat menahan sebak melihat proses pengebumian anaknya dari jauh.

Kisah yang dikongsi melalui akaun TikTok @mis_nsha menunjukkan neneknya yang sedih apabila hanya dapat ‘berjumpa’ dengan anaknya yang dah terbujur kaku.

Difahamkan juga, allahyarham yang juga pakcik kepada pemilik akaun ini meninggal dunia akibat positif Covid-19.

@mis_nsha

Ibu mana x sedih tiba hrini dpt berita ank dah tkde..4bln dh xblk rmh dpt berita sedih plk..tengok dari jauh pun takpe mok 😭😭😭😭alfatihah#fyp

♬ I’tiraf (Seruling) – Instrumental – Bakhtiar Baharin

 

Dapat tengok di sebalik tembok

Bagi mematuhi SOP yang dah ditetapkan, mereka sekeluarga tak dapat untuk melihat proses pengebumian yang dilakukan di tanah perkuburan daerah Batu Rakit, Kuala Nerus, Terengganu, dengan lebih dekat.

Amat menyedihkan apabila mereka hanya mampu melihat di sebalik tembok saja. Lebih sayu apabila si nenek tak melepaskan pandangannya dari melihat pengebumian anaknya itu.

@mis_nsha

Sebelum nie kite tgk org harini terjadi pd family kite sendiri al fatihah bt poksedara🤲🏻

♬ original sound – dewi – dewiadja

@mis_nsha

4bulan x blk rmh raya dgn puasa pun tkde blk mok slalu tnya mana dye(anak) hrini dpt berita dn mok mampu tgk dri jauh bt kli trakhir😭 covid is real!

♬ bunyi asal – Mis_ nsha – Mis_ nsha

 

Mak saudara semua tak boleh balik

Tambah gadis itu lagi, ibu saudaranya semua tak dapat pulang ke kampung di sebabkan larangan rentas negeri yang dikeluarkan.

Dia juga turut memberitahu bahawa kali terakhir mereka bertemu pakciknya itu adalah pada tahun lepas.

@mis_nsha

Mksdare dri jauh x sempat tgk arwah kli trakhir..last mksedara jmpa pksdara thun lepas blk kg..xblh blik kg sbb pkp last2 blh blk kg krna kematian😩

♬ original sound – REZTU SINGGIH – Tik Toker

Memang kuat betul dugaan mereka yang kehilangan ahli keluarga semasa musim pandemik ni. Min doakan semoga semua terus kuat menempuh cabaran yang mendatang.

 

Baca : “Dengan family sendiri pun tak bagitau” –  5 Sekeluarga Meninggal Dunia Lepas Salah Seorang Rahsiakan ‘Result’ COVID-19

Foot Ibu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.