in

“Harap semua berhati-hati dengan permainan cybertroopers ni!”

Page 2 3

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Rasanya sekarang ni semua dah familiar kot dengan cybertroopers ni. Dorang ni merupakan golongan-golongan yang sanggup menyebarkan fitnah di media sosial semata-mata nak memburukkan orang lain. Biasanya agenda dorang lebih kepada politiklah.



Disebabkan kewujudan cybertroopers ni lah rakyat Malaysia kena lebih berhati-hati dan jangan melatah sebelum gali cerita sebenar. Kang tak pasal-pasal korang pun sebarkan berita palsu.

 

Edit berita sebenar, sebar berita palsu!

Sekarang ni tengah hot golongan cybertroopers ni buat news palsu. Caranya dorang akan edit news sebenar jadi news palsu. Kalau tak berhati-hati, kita pun akan membuta tuli percaya bila disuapkan dengan berita ‘tergempar’ tu.

B2 2
sumber: twitter

Cybertroopers ni sememangnya aktif dalam nak sebarkan ideologi negatif berkaitan politik sebab nak kurangkan sokongan dekat pihak lawan.

 

Banyak berita sebenar yang dah diedit rupanya…

Rupanya, ada banyak je lagi berita sebenar yang diedit semata-mata nak merealisasikan ideologi dorang ni. Lebih teruk, berita berkaitan hukum hakam atau penjelasan dari orang agama pun kena edit!

B3
sumber: twitter
B4
sumber: twitter
B5
sumber: twitter
B7 Horz
sumber: twitter

 

Senang rupanya nak edit ni. Patutlah ramai yang buat!

Thanks to social media, ada yang dedahkan cara digunakan cybertroopers untuk hasilkan fake news ni. Senang je rupanya, patutlah….

123 Vert
sumber: twitter

Orang ramai jugak turut mengingatkan antara satu sama lain supaya tak mudah percaya dengan berita yang disebarkan especially kalau news tu dishare oleh entah sesiapa dan bukannya dari portal berita sendiri. Banyak sangat fake account sekarang ni…

So, lepas ni be extra careful ye semua. Jangan kita pulak jadi antara yang mudah ditipu dengan permainan cybertroopers ni. Jangan jugak turut serta dalam sebarkan berita tak sahih.

Sumber: Twitter

Baca: Kantoi Berita Dr Ilyani Kena Pindah Palsu!

Page 4 4

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.