in

“Gerenti raya korang best jugak tahun ni!” – 4 Tips Untuk Meriahkan Sambutan Hari Raya Ketika Musim PKPB

Dah semestinya, raya tahun ni tak sama dengan tahun-tahun sebelum ni disebabkan kita semua masih belum terselamat dari pandemik Covid-19.

TAPI, walaupun kita terpaksa berjauhan dengan keluarga semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ni, tak bermakna kita tak boleh sambut hari raya dengan meriah kan?

Jom tengok, apa yang korang boleh buat untuk pastikan raya korang tahun ni juga akan menjadi raya yang meriah dan tak boleh dilupakan.

1. Ceriakan rumah dengan pasang pelita atau lampu kelip-kelip

Tak semestinya korang tak beraya dengan keluarga, korang perlu lupakan tradisi malam tujuh likur ni. So, pasanglah pelita dekat rumah korang atau nak moden sikit, pasang lampu kelip-kelip, barulah feel raya tu datang.

2. Cuba masak at least satu juadah raya sendiri

Sebelum ni, salah satu benda yang best bila nak menjelang raya ni adalah masak juadah-juadah raya.

So, kalau korang boleh dapatkan resipi keluarga sendiri atau masak sekurang-kurangnya satu juadah raya, korang akan rasa kemeriahan raya tu berbanding tunggu je juadah-juadah raya yang korang order online tu sampai depan rumah.

3. Pakai baju cantik-cantik dan buat OOTD raya

Walaupun raya tahun ni korang kena duduk rumah ini tak bermakna korang tak boleh nak pakai cantik-cantik waktu raya. Kalau nak rasa kemeriahan raya, diri sendiri pun kenalah meriah jugak kan? Jangan lupa OOTD!

4. Video call sebagai ‘ziarah baru’ hari raya

Antara benda yang kita look forward masa hari raya adalah untuk berkumpul bersama keluarga dan ziarah sanak-saudara kan?

Raya tahun ni pun korang boleh buat benda yang sama, tapi tukarkan ziarah dengan video call. So, kalau korang jauh dengan keluarga, raya pertama tu bolehlah minta maaf melalui video call dan video call semua sanak saudara dan kawan-kawan. Barulah tak sunyi raya korang!

Sebab tu, walaupun korang raya sendiri, tak boleh keluar rumah atau jumpa saudara-mara korang tetap kena look the best. Yelah, takkan nak video call orang dengan baju selebet dan muka berminyak kot? Orang tengok pun tak selera, macam video kat bawah ni.

Ha, kalau nak muka elok berseri masa raya dan nak kena puji macam kat dalam video tu, try lah guna Men’s Biore Double Scrub.

 

Bukan perempuan je kena jaga penampilan ni, lelaki pun sama!

Yelah, tak semestinya korang tu lelaki, korang tak payah jaga muka, sebab kalau korang biarkan je muka tu berminyak, boleh naik jerawat tau!

Dengan kuasa pembersihan ‘Micro Detox’ dan formulasi anti- bakteria, yang ada dekat dalam Men’s Biore Double Scrub ni,  ia akan segera melarut untuk menyingkirkan minyak dan kotoran untuk kulit segar berpanjangan.

So, korang boleh video call dan sembang dengan orang tersayang tanpa perlu risau dengan imej korang nanti. Lepastu pulak, bila letak OOTD dekat Instagram nanti, barulah nampak “seri raya tu”. Uish takkan korang tak nak kot kena puji macam Paan ni?

Bukan tu je, kalau korang tak ada idea nak buat apa dekat rumah tu, korang bolehlah join contest dari Men’s Biore ni, mana tahu korang punya rezeki, boleh menang motor!!!

Join contest Raya Baru Style dekat sini.

Buat korang yang dah lama aim nak beli Nintendo Switch tu, korang boleh join contest dari Watsons dekat sini.

Apa tunggu lagi? Cuba Men’s Biore Double Scrub ni sekarang jugakkkk!

Oh, dan jangan lupa untuk amalkan norma baru dalam kehidupan kita dan ikut saranan kerajaan untuk “Elakkan 3C, Amalkan 3W”. Apa tu? Nak tahu, tengok video kat bawah ni.

 

 

 

Sumber: mStar
Sumber: Cookpad
Sumber: RojakDaily
Sumber: The Star
Sumber: Men's Biore
Sumber: Men's Biore