“Dah kalah mengarut bukan-bukan” – Penyokong Indonesia Buat Hal, Claim Safawi Rasid Berasal Dari Medan Pulak??

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Dari semalam membawa ke hari ini, penyokong bola sepak kedua-dua negara masih bersembang mengenai perlawanan Malaysia – Indonesia yang berlangsung semalam.

Seperti yang netizen Malaysia semua sedia maklum, netizen negara seberang ini didakwa terkenal benar dengan sikap mereka yang suka ‘claim’ macam-macam. Ini termasuklah macam budaya, makanan dan perkara sekecil-kecil macam pemain bola sepak kita pun mereka nak claim! Biaq betuiiii… 

 

“Wkwkwk malingsial gak punya pemain berkualitas. Safawi Rasid aja dibeli sama Malaydog. Aslinya orang Medan…” 

Menerusi perkongsian sebuah page di Facebook, penyokong dari Indonesia ini telah claim kononnya Malaysia telah membeli Safawi Rasid dari Indonesia. Katanya, Safawi ni orang Medan. Eh pulak dah? Sejak bila Safawi orang Indonesia ni?? 

Sumber: Facebook

 

“Laju member seberang buat kerja” 

Netizen Malaysia yang tak puas hati dengan apa yang dikatakan penyokong Indonesia tu kemudian membuat research di Wikipedia sendiri dan mendapat tahu Safawi sebenarnya berasal dari Dungun, Terengganu. Celah mana datang Medan pulak kan?

Sumber: Facebook

Tapi yang tak bestnya, ada di kalangan netizen sempat screenshot semalam yang penyokong seberang kemungkinan besar ada edit Wikipedia Safawi dan mengubah ‘Place of Birth’ nya kepada Surabaya, Jawa Tengah, Indonesia. Alahai… 

Sumber: Facebook

 

“Mungkin orang medan selera tiberrr” 

Rata-rata netizen memang rasa lucu sangat dengan tindakan penyokong negara seberang yang seakan-akan tidak dapat menerima kekalahan. Malah ada yang siap joking lagi cakap, Safawi orang Dungun tapi gemar makan di ‘medan’ selera. Ah gitew! Nora bagi 5 ha ye… 

Sumber: Facebook

Apa-apapun min harap netizen kat luar sana bersabarlah ye. Jangan terikut-ikut dengan provokasi. 

Baca: “Indonesia guna khidmat toyol untuk curi bola” – Ustaz Tunjukkan ‘Jelmaan Hijau’ Dalam Kalangan Penyokong Indonesia

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!