“Betul ke belajar animation?” – Akibat Mengemis di Twitter Untuk Yuran Pengajian, Netizen Kecam Lelaki Ini

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Tidak dinafikan yuran pengajian untuk ijazah sarjana muda dalam apa bidang sekalipun agak mahal. Sebab itu kerajaan mewujudkan PTPTN dan turut menyediakan biasiswa untuk mereka yang cemerlang.

Walaupun begitu, masih ada juga segelintir pelajar yang berusaha untuk menggunakan duit sendiri bagi membiaya pengajian masing-masing. Hasrat murni ini memang wajib dipuji tapi kalau dah tak mampu tu, tak perlu lah nak mengemis kat orang awam.

Ni admin nak share pasal seorang student yang buat crowdfunding untuk bayar yuran pengajian dia tapi kena kecam dengan netizen. Kalau korang nak tahu sebab apa kena kecam tu, cuba korang tengok tweet oleh @lightsong96 kat bawah ni.

 

Betul ke belajar animation?

Itu yang menjadi persoalan netizen lepas tengok video animasi yang dimuatnaik oleh dia sendiri. Dikatakan dia sekarang berada di semester ke-6 pengajianya di Unisel. Tapi betul ke belajar animation produk dia jadi macam tu. Admin expect hasil kerja paling kurang pun macam UpinIpin ke, Ejen Ali ke atau Boboiboy. 

Betul, tunjuk lah karya yang lawa. Tunjuk result semester lepas-lepas pun bagus gak. Ni tak, artwork yang adik admin buat lagi cantik ni lah yang diguna untuk lobby. Memang netizen tak percaya lah.

Relaks bro, sabar.. sabar. Mungkin dia tak cukup will power untuk minta kerja. Dia cuma berani nak minta duit terus je kat media sosial. Tapi kalau kuat tenaga tu, carilah kerja yang halal, tampung  diri sendiri, dah tak cukup sangat baru minta kat orang. Ni terus minta je, usaha taknak, susah lah!

Hahaha, brader ni lagi slumber sound direct. Tapi betul gak macam admin cakap tadi. Dah semester 6 tapi artwork pun macam apa je. 

 

Baca: “Kenapa perlu mengemis di twitter”  – Kawan Patahkan Laptop Secara Tak Sengaja, Pelajar Ni Kena Kecam Sebab Minta Derma Kat Netizen

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fahmy Rosli

Seorang Chef, pendengar muzik indie tanah air dan peminat tegar Kugiran Hujan. Optimis dan berwawasan. Motto hidup; “Mana ada perjuangan yang patah”.