in

Belajar Dari “Kluster Tabligh”, Rakyat Diminta Ikut SOP Untuk Elak “Kluster Ibadah”

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kegembiraan menyambut Aidiladha boleh dikatakan pada kali ini lebih meriah berbanding sebelum ini. Manakan tidak, ramai yang mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung sebab terlepas peluang pada Aidilfitri yang lalu.


Walau bagaimanapun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Ugama, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menasihatkan umat Islam di negara ini untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk mengekang penyebaran COVID-19 ketika menyambut Aidiladha bagi mengelakkan kemunculan kumpulan “Ibadah”.

Menurut Bernama, beliau mengatakan pemerintah tidak mahu COVID-19 menyebar kerana ketidakpatuhan masyarakat terhadap SOP ketika melakukan ritual keagamaan (ibadah) semasa Aidiladha, seperti ketika solat Aidiladha atau upacara pengorbanan, yang berisiko mewujudkan kelompok baru.

Kami telah mengeluarkan SOP komprehensif untuk upacara pengorbanan, yang dapat dilihat di laman web kementerian, Facebook dan Instagram.”

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan bantuan pasca-COVID-19 oleh Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM) di Kolej Universiti Darul Quran Islamiyyah di Kubang Lebik. Beliau turut berdoa agar tiada lagi kluster daripada kumpulan ibadah lagi.

Baca: Sedih! Tak Boleh Sentuh Kaabah dan Hajarul Aswad, Antara SOP Terbaru Menunaikan Ibadah Haji Tahun Ini.

 

Sumber: Google Image

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.