in

Anak Suka Tengok Gadget? Guna Formula Ini Untuk Elak Mata Anak Anda Rosak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Anak yang leka bermain gadget mungkin menyenangkan kita untuk melakukan kerja rumah. Namun, sekiranya perkara ini tidak dikawal, mata anak anda boleh rosak.


Menerusi Twitter, seorang doktor ada berkongsi cerita mengenai adik Xiao Man yang rosak matanya akibat terlampau kerap bermain gadget. Doktor ini turut  berkongsi formula bagi mengelakkan mata anak rosak akibat penggunaan gadget yang tidak terkawal. Korang boleh baca rantaian tweet @drluqman kat bawah ni.

 

Kisah Adik Xiao Man

Mungkin ada yang pernah dengar kisah adik ni. Untuk yang belum pernah dengar, korang boleh baca kisah ni di bawah.

Gambar Hiasan – Sumber: Google Image

Ada eloknya kita kawal penggunaan gadget kepada anak-anak kita. Bukan apa, organ dorang belum fully develop lagi, takut nanti ada komplikasi yang tak diingini susah pulak.

Gambar Hiasan – Sumber: Google Image

Bila dah jadi macam tu, doktor pun cakap kerosakan mata tu tak boleh pulih, mesti kita sedih kan. 

 

Formula untuk elak mata anak rosak

Pertama sekali kita kena tengok keadaan anak kita tu. Kalau mata merah ataupun dia gosok mata sebab tengok gadget, kita bagi dia rehat sekejap. Kita yang dewasa ni pun kalau tengok phone lama-lama pedih mata juga kan.

Gambar Hiasan – Sumber: Google Image

Ikut cakap pakar macam doktor ni. Untuk kebaikan dan kesejahteraan anak-anak kita juga. Pantau keadaan mereka kalau agak-agak dah lama sangat guna phone tu.

Gambar Hiasan – Sumber: Google Image

Lepas baca artikel ni, korang boleh cuba formula 20/20/20 yang doktor ni dah kongsikan. Sekejap je, tak lama pun. Boleh share formula ni dengan kawan-kawan korang yang ada anak kecil sekali.

 

Baca: Ibu Tergamam Kena Bayar RM226 Dekat Rider Food Panda, Rupanya Anak Main Phone, Pesan 19 Bungkus Makanan

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.