in

“Sup bunjut pun tak kenal?”- Wanita Enggan Makan Masakan Rakan Lepas Jumpa ‘Bungkusan Aneh’ Dalam Masakan

Feature 1 7

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sup bunjut merupakan salah satu bahan masakan yang paling penting kalau nak buat sup daging atau tulang. Nak buat kuah soto pun kena ada bahan ni jugak. Kalau tak, alamatnya tak berapa nak sedap lah masakan kita tu.



Pernah tak anda tengok babak drama Nur beberapa tahun lepas di mana kakak ipar Nur tuduh Nur nak guna-gunakan mereka sekeluarga sebab dia jumpa bungkusan pelik dalam masakan Nur? Rupa-rupanya tu sup bunjut sebenarnya! Kelakar betul scene tu kan.

Ingatkan benda tu jadi dalam drama je, rupanya kat realiti pun ada. Menurut Suara.com, ada seorang wanita ni enggan makan masakan rakannya ketika ke rumah sahabatnya itu sebab dia terjumpa bungkusan aneh.

Video terbabit telah dimuat naik di TikTok oleh wanita yang dikenali sebagai jannah_04_ itu beberapa hari lalu.

@jannah_04_

Ini aku ambilnya diam2, semoga ngk fyp takut kawannku lihat 😬

♬ original sound – Linda Pašková

Dalam video tersebut, dia menceritakan bahawa rakannya itu sedang memasak ketika dia sampai. Lepas tu, dia menjumpai bungkusan aneh tersebut dalam masakan itu. Tapi, sekali tengok pun tahu tu sup bunjut. 

Wanita ini juga mendakwa dia yakin bahawa rakannya itu mahu santau orang yang makan masakannya. Dia turut menyatakan yang dia tak makan langsung makanan tu sepanjang berada di rumah tersebut.

Sihir 1

Sihir 2

Boleh dilihat dalam video tu yang masakan tu mungkin sejenis sup, jadi tak pelik kalau ada bungkusan sebab sup bunjut memang wajib ada dalam masakan bersup macam ni.

Video tersebut telah meraih tontonan sebanyak 2.8 juta kali dan lebih empat ribu komen daripada netizen. Rata-rata netizen menjelaskan kepada wanita itu yang bungkusan itu sebenarnya ialah sup bunjut dan bukanlah bungkusan benda tak elok.

Photo6167896375535184898

Photo6167896375535184897

Photo6167896375535184896

Kita husnuzon je lah, mungkin dia tak pernah masak sup guna sup bunjut. Mungkin dia guna cara lain untuk masak sebab lain orang, lain kaedahnya kan. 

Baca: “Serbuk besi and abu mayat yang dihantar kat my mom” – Wanita Ceritakan Ibu Disantau Sejak Naik Pangkat

Sihir

Sumber: TikTok
Sumber: TikTok
Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.