Perghh, Budak Genius Ni Genggam Ijazah Kejuruteraan Pada Usia 9 Tahun!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Korang tak salah baca, tajuk kat atas tu betul — memang ada kanak-kanak lelaki berjaya mendapat ijazah pada usia begitu muda, dan nama dia Laurent Simons dari Belgium.

Kita dulu pada usia macam tu masih lagi dok main polis entry kat padang belakang rumah petang-petang dan tak tahu pun apa benda tu E=mc2 dan siapa Nikola Tesla. Terkedu dibuatnya.

Kegeniusan kanak-kanak ini sekali gus berjaya membuatkan beliau merampas rekod dunia sebelum ini yang dipegang Michael Kearney — yang menjadi individu paling muda bergelar graduan dari University of Alabama pada 1994.

Kita mungkin fikir kanak-kanak seperti Laurent suka bermain chess dan dihantar belajar classical music oleh kedua ibu bapanya.

Namun The New York Post melaporkan, beliau sebenarnya sama saja seperti kanak-kanak lain seusianya — yang gemar bermain Fortnite dan Minecraft.

Kelebihan Laurent adalah, beliau memiliki tahap kecergasan minda 145 — berbeza dengan manusia biasa yang mempunyai tahap antara 91-110.

Kerana itu, tidak hairanlah pelajar bidang kejuruteraan elektrik di Universiti of Technology Eindhoven ini bakal melengkapkan pengajiannya hanya dalam tempoh sembilan bulan — berbanding tempoh sebenar program iaitu tiga tahun!

Sekiranya beliau berjaya menyiapkan projek finalnya mengenai brain-connected electrical chip, Laurent akan bergelar seorang graduan Disember ini.

Ketika ditanya apa perancangannya selepas menerima ijazah sarjana, Laurent berkata — beliau mahu menyambung PhD dan menjalankan penyelidikan ke atas organ buatan dan robotik.

Datang dari keluarga yang turut mempunyai latar belakang sebagai pakar perubatan, Laurent juga dikatakan mahu merevolusikan pembedahan jantung — kerana kedua-dua datuk dan neneknya mengalami masalah jantung.

Oookay, again (terkedu) at this age, kita dulu masih lagi taram letak cita-cita nak jadi angkasawan dan doktor dalam buku sekolah — without having the exact real intention to become one.

Tapi Laurent ada visi yang jelas, dan tahu apa yang ingin dicapai dalam kehidupannya pada usia yang sangat muda. Tabik!

 

Baca: “Semoga dana ni boleh bantu” – Sebak Lihat Cermin Mata Rakan Yang ‘Uzur’ Pemuda Ini Minta Bantuan Netizen

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nab Talib

Seorang yang selalu berangan untuk bekerja di Dunder Mifflin Paper Company, dan penggemar berat Morrissey.