in

Nenek Mengembara Lebih 3,000 KM Secara Percuma, Hanya Guna Pas Pencen Untuk Pusing England

1bas

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Biasanya apabila mencecah umur 70-an, orang biasanya akan memilih untuk berehat di rumah. Namun, lain pula yang dipilih oleh seorang warga emas di England ini.

Screenshot 2021 12 11 at 10.21.19 AM

Penny Ibbott, 75 tahun memilih untuk mengembara seluruh England dan beliau berjaya membuat demikian hanya menggunakan pas pencen. Dengan menggunakan kelebihan umur dalam lingkungan warga emas itu, Ibbott telah berjaya mengembara sejauh 3,000 kilometer seluruh England secara percuma.


Screenshot 2021 12 11 at 10.20.46 AM

Ibbott menghabiskan masa kira-kira 6 minggu untuk melengkapkan pengembaraannya itu. Setiap hari, beliau menghabiskan masa sekitar 8 jam bertukar-tukar bas dari satu destinasi ke destinasi lain.

Memetik laporan Lad Bible, Ibbott memulakan perjalanannya pada 6 September dan tamat pada 16 Oktober 2021 dan mencatatkan sebanyak 120 bas yang dinaiki oleh beliau.

Screenshot 2021 12 11 at 10.21.02 AMRancangan awal Ibbott untuk mengembara awal walau bagimanapun tergendala akibat pandemik. Beliau yang baru 10 hari memulakan perjalanan ketika itu terpaksa pulang ke rumah akibat sekatan perjalanan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa England.

Screenshot 2021 12 11 at 10.21.27 AM

Sebelum memulakan semula perjalanannya, Ibbott berhasrat untuk mengumpul dana untuk disumbangkan kepada St Wilfrid’s Hospice. Ibbott berjaya mengumpul dana sebanyak £2,500 sepanjang pengembaraanya ke seluruh England.

Baca: “Polis trafik pencen kot” – Aksi Makcik Beri Laluan Kepada Ambulans Raih Pujian Netizen

Screenshot 2021 12 11 at 10.24.21 AM

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.