in

Mufti Terengganu Tegur Trend Menari Lagu ‘Alamak Raya Lagi’ Boleh Jatuh Hukum Haram Sebab…

mufti terengganu alamak raya lagi

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lagu raya oleh kumpulan De Fam yang berjudul ‘Alamak Raya Lagi’ menjadi fenomena yang popular pada raya tahun ini apabila lagu ini turut trending sehingga ke luar negara.

Dapat dilihat ramai pengguna media sosial yang mengambi peluang membuat video tarian lagu tersebut bersama ahli keluarga semasa menyambut perayaan baru-baru ini.


Namun, Mufti Terengganu Datuk Dr Mohamad Sabri Harun telah membuat teguran mengenai trend menari lagu raya terbabit yang menjadi ikutan ramai terutama kaum wanita beragama Islam kerana ia boleh membawa kepada hukum haram sekiranya mendedahkan aurat pelakunya.

Artikel berkaitan: “Kami Dah Simpan Lama Lagu ni..” – De Fam Tak Sangka Lagu ‘Alamak Raya Lagi!’ Jadi Hit

Artikel berkaitan: “Alamakkk!” – Netizen Teruja Kelab Bola Sepak Juventus Guna Lagu ‘Alamak Raya Lagi’ Dalam Video

thumbnail 20231116123128 86d66e47bffaf5d9d50e2612f48b2dc6

Menurut beliau, trend yang dilakukan semata-mata untuk kandungan media sosial itu perlu dielakkan kerana ia dilihat menjatuhkan maruah dan mempamerkan aurat wanita.

Jelasnya, tindakan itu turut menunjukkan reputasi negatif kepada individu yang melakukannya selain mencemarkan perayaan yang disambut oleh semua umat Islam.

“Sepatutnya perbuatan tersebut dielakkan kerana boleh menonjolkan aurat yang boleh membawa kepada haram.

“Sebarang perbuatan yang negatif sudah pasti mencemarkan keharmonian perayaan Aidilfitri itu sendiri,” jelasnya.

Mengulas lanjut, beliau meluahkan rasa kecewa terhadap tindakan segelintir masyarakat yang beragama Islam apabila mudah mengikuti trend terkini sehingga melupakan batas agama.

“Kita kesal dengan masyarakat kita yang suka membuat trending apabila ada sesuatu yang dilihat baharu tanpa berfikir sama ada ia positif atau negatif.

“Sehubungan itu, saya ingin mengingatkan kepada masyarakat supaya jangan mudah terikut-ikut dengan budaya baharu.

“Fikir dahulu sebelum melakukan sesuatu, jika tidak, ia dibimbangi akan menjerumuskan diri kepada fitnah yang mencemarkan budaya harmoni kita.”

Teguran ini juga turut dimuat naik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di Facebook.

Terdahulu, beberapa pendakwah bebas telah berkongsi pandangan mengenai trend menari lagu raya ini khususnya kepada golongan wanita.

Namun, ada selebriti yang membidas teguran berkenaan dengan mempersoalkan kenyataan pendakwah bebas yang membezakan tahap dan kedudukan seorang wanita.

IMG 2716 e1712975572589 630x967 1

Sumber: Sinar Harian

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.