in ,

“Memang tak pernah guna” – Ramai Yang Tak Tahu Apa Fungsi Button ‘Shift Lock’, Ini Penjelasannya…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Raya ini lah baru kita nak start enjin kereta kan, selama ini kita hanya duduk rumah tak keluar pergi mana-mana jadi tak pelik kalau hari ini nak start, kereta tak boleh hidup.

Mereka yang pakar dalam bidang kereta mesti tahu apa fungsi butang ‘shift lock’ pada gear ni, tapi kebanyakan sedar ada butang itu tapi tak tahu apa fungsinya.

Menerusi akaun Twitter Arif Zainal, dia telah kongsikan info penting mengenai butang ‘shift lock ini.

Apa itu ‘Shift Lock’?

Shift lock ialah ciri keselamatan baru yang diletakkan pada kereta auto selepas banyak menerima insiden kecuaian pemandu.

Insiden kecuaian ini turut dikongsikan oleh Arif Zainal di dalam thread yang dibuat.

Jadi pemandu tidak perlu takut, dengan butang ini kereta anda akan di matikan dalam P sebelum kunci boleh dicabut.

Cara Penggunaan ‘Shift Lock”

Bila kereta dah boleh tolak ke bengkel, jadi tak ada masalah lah nak jalan-jalan sekejap untuk menceriakan raya kita hari ini.Betul tak…

 

Baca: “Tapi kalau tak korek gatal pulak telinga” – Doktor Dedahkan Bahaya Korek Telinga Guna Cotton Bud

 

 

 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari: