in

“Majlis untuk raikan pasangan” – Tular Poster Tetamu Jemputan Kahwin Kena Bayar RM50, Ini Respon Ahli Agama

Page Kahwin E1658539327735

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau mengikut adat Melayu, majlis persandingan bagi pasangan raja sehari boleh dikatakan wajib diadakan. Tambah pula dengan hidangan yang disediakan kepada tetamu yang hadir sebagai tanda untuk meraikan hari bahagia pengantin baru.


Baru-baru ini tular di media sosial apabila poster jemputan majlis perkahwinan dengan perincian yang mengundang kecaman orang ramai selepas setiap tetamu yang hadir dikenakan bayaran sebanyak RM50 seorang!

Kahwin 1

Bukan itu saja, harga bufet makanan turut dikenakan kepada seorang tetamu selain dari bayaran bergambar dengan pengantin juga dicaj sebanyak RM20 untuk sekeping gambar. Malah turut tertera di poster sama, senarai request lagu dan juga karaoke di majlis tersebut.

“Dah bercanggah dengan niat asal majlis diadakan”

Disebabkan poster ni dah pun tular di laman Twitter, ahli agama tampil memberikan penjelasan berkenaan dengan isu tersebut dengan mengatakan sekiranya ianya benar-benar berlaku, majlis tersebut telah bercanggah dengan niat sebenar ia diadakan.

Kahwin 2

Tambahnya lagi, majlis perkahwinan dibuat sebagai tanda kesyukuran selain dari meraikan pasangan yang selamat diijab kabulkan dan tujuannnya adalah memberikan makanan percuma kepada tetamu tanpa mengira tahap kemiskinan dan kekayaan mereka.

Ahli agama itu juga menyarankan supaya majlis dirancang dengan baik dan memberi manfaat kepada tetamu yang datang tanpa berkira rezeki yang ingin dikongsikan bersama dengan jemputan yang datang.

Korang kalau kahwin, nak rewang ke nak catering je eh?

Baca: “Saya dah kahwin tapi masih dara” – Hati Isteri Punah Dapat Tahu Suaminya Bernafsu Songsang

Untitled 3 5

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.