in

“Kulit kering, gatal hilang lepas satu hari” – Ini Rahsia Yang Ramai Belum Tahu

Cats 90

Kulit merupakan organ terbesar pada manusia dan ia berfungsi sebagai pelindung kepada organ-organ dalaman selain memainkan peranan besar kepada kesihatan tubuh badan manusia. Jika dibentangkan, kulit manusia dikatakan mencapai sehingga 2 meter persegi!

Menurut laporan Jurnal Akademi Dermatologi Amerika (JAAD), penyakit kulit merupakan salah satu penyumbang utama kepada beban penyakit global, yang memberikan kesan kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia dan difahamkan, terdapat lebih daripada 3,000 penyakit kulit diketahui oleh dermatologi di seluruh dunia.

Kulit Kering, Gatal Selepas Mandi

Menurut satu perkongsian di Hello Doktor, masalah kulit gatal selepas mandi ini adalah perkara biasa yang berlaku terutamanya kepada mereka yang mempunyai kulit kering. Biasanya, kegatalan selepas mandi ini akan berlaku tidak kira air yang digunakan bersuhu panas atau sejuk dan ianya merupakan kondisi yang bersifat sementara.

Sebenarnya, ada banyak terapi boleh digunakan untuk atasi masalah-masalah berkaitan kulit ini dan rahsianya terletak pada kandungan bahan yang baik untuk kulit, salah satu daripadanya ialah Prabiotik Semulajadi yang boleh didapati di dalam oat!

Salah satu jenama yang menggunakan oat sebagai kandungan semulajadi dan ada di farmasi seperti Guardian adalah rangkaian produk Aveeno yang boleh digunakan oleh orang dewasa, melalui Aveeno Beauty dan juga sesuai digunakan pada kulit lembut bayi melalui rangkaian  Aveeno Baby.

Untitled Design 12 1

Rahsia Gatal Hilang Selepas Satu Hari

Untuk mereka yang tidak pernah dengar tentang Aveeno, ia sebenarnya dah terbukti secara klinikal untuk melegakan masalah kulit kering, gatal dan sensitif dalam satu hari dan apa yang membuatkan ia berkesan sebagai produk terapi untuk kulit sensitif adalah penggunaan bahan semulajadi yang bagus untuk kulit sebagai bahan utama iaitu oat.

Kandungan formulasi Prebiotic Triple Oat yang terdapat dalam rangkaian produk Aveeno ini bukan sahaja dapat memberikan perlindungan kepada kulit, tetapi turut melegakan kegatalan, kekeringan serta keradangan kulit pada orang dewasa dan juga bayi.

Antara kandungan dan kebaikan yang terdapat dalam formula Prebiotic Triple Oat Aveeno adalah :

  1. Colloidal oatmeal  yang berfungsi untuk melembapkan kulit kering & sensitif
  2. Ekstrak Oat yang boleh mengurangkan & melegakan kegatalan kulit
  3. Minyak Oat bagi memulihkan fungsi penghadang pada kulit

Itchy Skin Treatments 1579032503

Mesti korang nak tau apa yang best mengenai rangkaian produk Aveeno ini kan? Jom baca kat bawah ni.

  • Aveeno Skin Relief Body Wash – Sabun mandian bagi atasi masalah kulit kering dan gatal, korang boleh cuba ini lebih-lebih lagi ia tak bersabun dan tanpa pewangi.
  • Aveeno Daily Moisturising Body Wash – Sesuai digunakan kalau nak dapatkan kulit sihat, licin dan lembut. Ada campuran minyak semulajadi dengan emolient, jadi kulit akan terasa lembab sentiasa, sesuai untuk kulit sensitif.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aveeno Malaysia (@aveenomy)

Bukan itu sahaja, untuk korang yang ada anak kecil dan ada masalah kulit sensitif, min syorkan korang guna rangkaian produk Aveeno Baby sebab ia menggunakan ramuan semulajadi selain diformulasikan khas untuk melindungi, melegakan keradangan serta memberikan khasiat kepada kulit lembut bayi.

175130760 4162359957140173 5786893574610460335 N

Untuk mandian, boleh cuba :

  • Aveeno Baby Wash & Shampoo yang mengandungi ekstrak oat dan menggunakan formula tanpa sabun serta tak memedihkan mata! Jadi, sangat sesuai untuk kegunaan harian bayi korang.

119484774 3552974671412041 8120958265013060508 N

Untuk krim pelembap pulak, gunakan :

Jadi, sekiranya korang atau anak-anak  ada masalah gatal-gatal, kulit kering dan sensitif ini, apa kata korang cuba salah satu produk diatas atau boleh tengok rangkaian produk disini.

 

Sumber: Aveeno
Sumber: Aveeno
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook