in

“Kenapa tak sedekah?” – Peniaga Bazar Buang Lebihan Air Yang Tak Terjual Cetus Perbalahan Netizen

Peniaga Bazar Buang Air

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Perniagaan bukanlah satu pekerjaan yang menjanji keuntungan setiap masa. Ada ketika peniaga terpaksa menanggung kerugian kerana tidak mendapat sambutan pelanggan.


Baru-baru ini, tular sebuah video di media sosial yang memaparkan beberapa peniaga bazar membuang air balang yang tidak habis dijual ke dalam tong besar berwarna hitam.

Menerusi video yang dimuat naik oleh Studio Kayangan di TikTok, dapat dilihat begitu banyak sisa minuman yang dibuang.

Artikel berkaitan: “Mana boleh buang dkt situ” – Peniaga Buang Air Balang Ke Dalam Sungai Buat Orang Ramai Marah

Difahamkan, air minuman yang telah dikumpulkan itu akan disedut oleh lori Alam Flora untuk membersihkan sisa-sisa minuman terbabit.

@studiokayangan

Agk2 berapa byk jualan kt bazar yg tak habis, dibuang?? #kitarsemula #festivalramadanputrajaya2024 #pembersihanbazar #alamflora

♬ Ramadan – Lux-Inspira

Kenapa tak sedekah?

Namun, perkongsian video itu telah mengundang pelbagai reaksi netizen yang mempersoalkan tindakan peniaga yang memilih untuk membuang air lebihan itu berbanding disedekahkan kepada penduduk setempat.

Segelintir netizen menganggap ia merupakan satu pembaziran dan lebih baik minuman yang tidak terjual itu diagihkan ke masjid atau surau.

Bagaimanapun, sebahagian netizen tidak bersetuju dengan pandangan sebegitu kerana ia akan menambah kos lain seperti kos pembungkusan.

Screenshot 2024 03 18 161929 Screenshot 2024 03 18 161834

Selain itu, seorang pengguna menyatakan ia bukanlah satu pembaziran tetapi sebagai langkah keselamatan makanan. Jika diberi lebihan minuman tersebut, ia berisiko dan boleh menyebabkan keracunan makanan.

Screenshot 2024 03 18 161953 Screenshot 2024 03 18 161821

Dalam pada itu, netizen juga menyarankan peniaga untuk tidak menyediakan minuman terlalu banyak bagi mengelakkan pembaziran.

Sumber: X, TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.