in

“Kalau hari ke-10 tak bergejala, virus tu tak boleh berjangkit dah” – DG Hisham

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mungkin ramai yang pelik bila Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) pernah keluarkan kenyataan berkenaan kuarantin kendiri pesakit Covid-19 berkurang dari 14 hari ke 10 hari.


Ketua Pengarah Kesihatan Malaysian, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah ada memberikan penjelasan ini. Ikuti tweet @ZZulkifli kat bawah ni untuk penjelasan dari Tan Sri DG sendiri

 

Oh baru faham

Admin pun pelik gak mula-mula cakap 14 hari lepas tu 10 hari pulak kena kuarantin. Lepas dengar apa yang DG ni cakap baru faham. Tapi untuk langkah berjaga-jaga, baik lanjutkan sampai 14 hari, itu pun apa yang DG cakap dan sarankan. Setakat kajian sampai Oktober tahun lepas, tak ada bukti kalau orang positif yang tak bergejala boleh menjangkiti orang lain dalam tempoh 10 hari selepas disahkan positif.

Terima kasih DG! Harap semua dapat bagi kerjasama untuk ikut SOP betul-betul ye. Kita lebih selamat kalau duduk rumah. 

Untuk tengok video penuh penjelasan Tan Sri DG, korang boleh klik SINI

 

 

Baca: 71 Kematian Dalam 9 Hari Pertama 2021, DG Hisham Luah Rasa Bimbang

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.