in

Gadis Bengang Kena Tahan Dengan Guard Masjid Putrajaya, Tapi…

Tup

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebagai seorang Islam, semua tahu yang kalau kita nak masuk ke masjid mestilah kena menutup aurat. Seorang gadis kat Twitter ni meluahkan rasa bengangnya ketika melawat dekat masjid Putrajaya.


Put1

Put1
sumber: twitter

 

Ditahan dan disoal pengawal masjid

Gadis ni bengang sebabnya dia dah tutup aurat dari atas ke bawah tapi masih ditahan dan disoal oleh pengawal di situ. Dia turut memarahi prosedur tu sebab dia pergi ke sana untuk solat tapi kenapa perlu menyoal panjang mengenai auratnya. Dah peraturan kan…

Selain tu, gadis ni yang baru pulang ke Malaysia selepas dua tahun berasa geram sebab sepanjang lawatan dia ke masjid di negara lain seperti Turki, China, London dan lain-lain lagi, tak ada pun yang strict dan menerima dia dengan tangan terbuka.

Put2
sumber: twitter

 

“Jangan datang sini lagi”

Gadis tu juga menyoal kenapa ada wanita lain yang memakai baju lengan tiga suku dan lelaki memakai seluar pendek dibenarkan masuk. Dia marah jugak sebab pengawal tu cakap kasar dengan dia walaupun boleh je tegur secara elok.

Jawablah dengan Allah, pakai seluar ketat, baju tak tutup belakang.”

Sebabkan gadis ni berdegil solat jugak dekat situ, pengawal tersebut cakap sesuatu yang tak sepatutnya dicakap oleh orang masjid.

“Jangan datang sini lagi”

Put3
sumber: twitter

 

Dapat reaksi negatif

Namun luahan kemarahan dia tu sebaliknya mendapat reaksi negatif daripada netizen yang rata-ratanya tak puas hati dengan perlakuan dia yang tak mematuhi peraturan ditetapkan.

Put
sumber: twitter

Pun begitu, ramai jugak yang back up gadis ni dan cakap yang pengawal tu boleh je tegur elok-elok dan tak perlu menjerit. Betul jugak tu…

Putt
sumber: twitter

Apa pendapat korang dengan isu ni? Patut ke gadis ni dimarah atau memang sepatutnya dia pakai je jubah tu?

Baca: “Buat Malu Je Kat Masjid!”

Tra1

 

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.