in

Dua Beranak Didenda RM48 Juta & Dipenjara 8 Tahun Selepas Buka Butik Jual ‘Fake’ Supreme

Supreme

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Selepas beberapa kali naik turun mahkamah atas beberapa tuntutan cap dagangan dan kesalahan lain, pengasas Supreme Italia, rangkaian butik yang menjual barangan tiruan jenama Supreme di Eropah dan China telah didapati bersalah dan berdepan hukuman penjara.21548518 A398 4C9D A112 C2691D65B29B Getty 1167093250

Pemilik butik tiruan berkenaan, Michele Di Pierro dan anak lelaki beliau Marcelo telah didapati bersalah dan diarahkan membayar denda sebanyak $10.4 juta (~RM48 juta) kepada LV Corporation, syarikat induk pemilik jenama Supreme.

Lebih mengejutkan, anak beranak ini telah mendapat pengiktirafan dan memperolehi cap dagangan atau ‘trademark’ Supreme untuk dijual ke beberapa buah negara termasuk Itali, Sepanyol, Singapura dan Indonesia.

Difahamkan, mereka telah membuka beberapa cawangan di negara berkenaan selain di Eropah dan China dengan menjual barang-barang tiruan jenama Supreme yang terkenal dalam kalangan peminat streetwear.

Michele Di Pierro

Menurut The Fashion Law, mereka telah didapati bersalah atas dua tuduhan penipuan. Selain dikenakan denda, Michele telah dijatuhi hukuman penjara selama 8 tahun manakala anaknya dipenjara selama 3 tahun!

Difahamkan, kedua-dua mereka gagal menghadirkan diri pada hari perbicaraan dan mereka ditahan dengan kebenaran waran tangkap.

Dalam masa yang sama, Hakim Martin Beddoe menjelaskan kegiatan yang dijalankan anak beranak ini jelas telah merampas setiap aspek identiti Supreme dan menirunya. “Perniagaan mereka ini ternyata ‘kurang ajar’ dan menyinggung perasaan!”

 

Sumber : Hypebae

Baca : Netizen Dakwa Perfume Baru Keluarannya Ciplak Dior Sauvage, Ini Respon Wak Doyok

Dosa

Sumber: inputmag
Sumber: Man Of Many

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.